Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Gyurcsány nemet mondott Heves megyére


[2004.11.19.] EGER, HEVES MEGYE Költségvetés kontra önkormányzatok címmel tartott sajtótájékoztatót tegnap dr. Nyitrai Zsolt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, valamint Derecskei Csaba, Bátor, illetve Gönczi Mihály, Átány polgármestere.

Gönczi Mihály szerint a jövő évi költségvetési tervezetből már látszik, hogy a dologi kiadásokra és a béremelésekre nem lesz pénz a kistelepüléseken, főleg ott, ahol még az idei hatszázalékos bérfejlesztésekkel is adósok maradtak. A falvak helyzetét tovább nehezíti, hogy a feladatok tovább nőttek, elég csak az élelmiszer-biztonsági rendszer bevezetésére gondolni. - Jószerivel csak a "pofapénz", azaz a pályázati forrás marad, de a falvak még ehhez is alig-alig juthatnak hozzá, mert nincs apparátusuk, és híján vannak az önerőnek is - mutatott rá. Derecskei Csaba hozzátette: egy-egy település függősége a központi forrásoktól annál nagyobb, minél kisebb a lehetősége a saját bevételekre, az iparűzési vagy a kommunális adóra. Szerinte a kistelepülések elsorvadása reális veszély. Nyitrai Zsolt elmondta: a megyének szánt 10 milliárdos pluszforrásra vonatkozó módosító indítványáról tárgyalni szeretett volna Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, ám ő elutasította. - Csalódott vagyok, mert a javaslatokat az itt élők észrevételei alapján fogalmaztuk meg. Így azt kell mondanom: Gyurcsány Heves megyének mondott nemet - tette hozzá. Szavai szerint most a megye többi országgyűlési képviselőjével, köztük a szocialistákkal szeretne egyeztetni, ám ez idáig ők sem reagáltak a kezdeményezésére.