Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Példa nélküli összefogás Egerért


[2005.02.28.] Mint arról a Hevesmegyeihirlap.hu újság szombati számában már olvashattunk, pénteken, a Megyeházán, a megyei közgyűlés ülésének a szünetében, szűkebb pátriánk országgyűlési képviselői aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben támogatásukról biztosítják Egernek az "Európa kulturális fővárosa - 2010" cím megszerzésére benyújtott pályázatát.

Az összefogást szorgalmazó dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz - Magyar Polgári Szövetség) a kezdeményezésről szólva egyebek mellett kijelentette: vannak olyan ügyek, amelyek paramenti ciklusokon átívelőek. Szavai szerint az Eger hírnevét öregbítő pályázat is ezek közé tartozik, s a cím elnyerése révén infrastrukturális fejlődési lehetőségek nyílnak meg, s városfejlesztési programok kezdődhetnek el.

A házigazda Sós Tamás (Magyar Szocialista Párt) arra szólította fel képviselőtársait, hogy dolgozzanak közösen a sikeres Egerért, a sikeres városért és a sikeres megyéért. Arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi időben soha nem látott mértékű fejlődés iondult el a megyeszékhelyen és a megyében is.
Homa János (Fidesz - MPSZ) szerint Eger eséllyel pályázik a cím elnyerésére, ugyanakkor arra is utalt, hogy az eddigi sikereket sem lehet egyetlen városvezetéshez kötni. Szabó Gyula (MSZP) szerint ez a pályázati kiírás egyre kevésbé szól a nagyvárosoknak, s arra kérte Eger vezetését, hogy támaszkodjon bátran a környező településekre és a megyére. Bizakodóan nyilatkozott Godó Lajos (MSZP) is, aki szerint siker esetén a megye idegenforgalma is haszonélvezője lehet a pályázatnak. Érsek Zsolt (MSZP) a megyei összefogás jelentőségét hangsúlyozta, mondván, hogy Eger sikere Hatvannak is fontos. Az iméntiekkel egyetértett dr. Nagy Imre (MSZP), aki a parlamenti képviselői mivolta mellett a megyeszékhely polgármestereként is úgy vélte, hogy a pályázat legfőképpen az értékek kisugárzásáról szól, s minden adott az eredményes szerepléshez.

A nevezett honatyák helyben alá is írták a dokumentumot, de a megye többi országgyűlési képviselője - Gulyás László (MSZP) Korózs ajos (MSZP), dr. Fodor Gábor (SZDSZ), Török Zsolt (MSZP), Horváth László (Fidesz - MPSZ), valamint dr. Magda Sándor (MSZP) - is támogatásáról biztosította a kezdeményezést.A nyilatkozatot elküldik az ország legfőbb közjogi méltóságainak

A megyebeli politikusok az aláírást követően egyúttal abban is megállapodtak, hogy ezt a közös nyilatkozatot eljuttatják Mádl Ferenc köztársasági elnöknek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének és Bozóki András kulturális Miniszternek.