Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Orbán Viktor: 1956 üzenete, hogy változni és változtatni jó

[2005.10.23.] 1956 üzenete az, hogy változni és változtatni jó - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap a Műegyetem előtt az 1956-os forradalom 49. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

"Adjuk bizonyságát, hogy megértettük 1956 mára egyetlen, felszabadító örömteli és erőt adó gondolattá sűrűsödött üzenetét: a változás jó, változtatni jó, és mi magyarok tudunk változtatni. Készüljetek hát!" - mondta a pártelnök a Fidelitas, az Áprilisi Ifjak és a Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség által szervezett megemlékezésen. Orbán Viktor a Műegyetemmel szemben felállított színpadon beszélt, de szavait több kivetítőn is figyelemmel kísérhették a résztvevők. A Műegyetem rakpart csaknem teljes hosszában lezárt szakaszát megtöltötték az emberek. Nyitrai Zsolt, a Fidelitas ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta, 145 ezren érkeztek a rendezvényre.Orbán Viktor hangsúlyozta:"hazánk ismét bajba jutott, a hamisság ismét lelepleződött, mint 1956-ban, ismét le kellene zárnunk egy korszakot, és át kellene lépnük a tegnapból a holnapba". Véleménye szerint a biztonság az egyik legfontosabb dolog, ezért meg kell tartani azt, ami jó, függetlenül attól, hogy melyik történelmi korszakhoz vagy kormányhoz köthető.
A Fidesz elnöke ugyanakkor hozzátette: gyökeres, megfontolt, de mélyreható változtatásokra van szükség Magyarországon, ki kellene nyitni a holnap ajtaját. Megjegyezte: a tegnap persze mindig maradni szeretne, "ilyenkor illemtanárt játszik, hogy ne siessünk, kopogtassunk, csak szépen halkan, hogy senki meg ne hallja". Mint mondta, 1956 októberében Magyarország két nap alatt átlépett a tegnapból a holnapba, a jövőbe, és magával vitte egész Európát, a kontinens pedig megvilágosodott: "a kommunista diktatúrával együtt élni nem lehet, a kommunizmus javíthatatlan, mert bajait nem beteges kinövések, hanem eredendő szervi elfajzások okozzák".
Hozzátette: a hatalom őszintétlenségét, hazugságait a magyar ember hosszú ideig elviseli, azt azonban nem, ha az ország vezetői azt akarják, el is higgyük a hazugságokat. "És mi ma élő magyarok megértjük az akkoriakat" - jegyezte meg. Hangsúlyozta: 1956-ban rendes, átlátható, a hazugságok hálójából kiszabaduló országot akartak, biztosan fejlődő, magyarságát soha meg nem tagadó, tetterős és emberséges országot, azt akarták, hogy "az ország élén választott államférfi álljon és ne politikai kalandor, azt akarták, hogy Magyarországon a magyar ember legyen a legfontosabb, hogy szív a diktálja a tapsot, és ne a politikai karmesterek, hogy nyíljanak ki a megtévesztettek és becsapottak szemei". "Ezt akarták, és mi megértjük az akkor magyarokat" - mondta.
Úgy fogalmazott: a magyarok képesek sokáig magukba zárni feszítő a elégedetlenséget, sokszor inkább mentséget keresnek, és akár mentegetik is felelőseket. "Azonban egy idő után, amikor feltűnik a jel, ránézünk a másikra, pillantást váltunk a harmadikkal, a negyedikkel, a szomszéddal, a munkatárssal, és látjuk, hogy neki is az van a szemében, és akkor valahol valaki csöndesen megszólal, két szót mond csak: elég volt, ebből elég volt, most már ebből elég volt. Elég volt azokból, akik már az összes játékukat eljátszották velünk, vonuljanak el, mert vesztésre áll az ország, és ebben nekik oroszlánrészük van" - mondta Orbán Viktor hozzátéve: "Így gondolták 1956-ban".
Ugyanakkor, mint mondta, hiába a hatalom magabiztossága, a kioktató pökhendisége, az ígéretek garmadája, és az őket szolgáló sajtó és a teljes állami gépezet, mert akkor a magyarok összekapaszkodnak, halált megvető bátorság költözik a szívükbe, és belevágnak a változtatásba.
A politikus hangsúlyozta: az 1956-os újjászületésben az igazi baloldali emberek is részt vettek, a valódi munkás baloldal világa azonban "mérföldekre esett a Csajkákon parádézó, elrabolt villákban pöffeszkedő és a szegényekre hivatkozó luxusbaloldal világától". Hozzátette: az 1956-os forradalomban résztvevő valódi baloldaliak példája tartja bennünk a reményt, hogy életünk fontos kérdéseiben lehetséges a teljes összefogás, a magyar nemzet egysége. A magyar nemzet 1956-ban három tárgyból kiválóra vizsgázott: érettségből, tetterőből emberségből, és ezt nekünk is érdemes megtanulnunk - hangsúlyozta Orbán Viktor.