Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Egy bukott sportminiszternél többet érdemelne az ország


[2004.09.13.] A Gyurcsány Ferenc által vezetett Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium működésnek elmúlt másféle esztendejét a beteljesítetlen ígéretek sora jellemezte. A leköszönő miniszter pályafutásnak végére azt a bravúrt is végrehajtotta, hogy a minisztérium ebben az évben minden idők legalacsonyabb költségvetési összegével gazdálkodhat, ami azt jelenti, hogy a feladatokra mindössze 15 milliárd forint áll rendelkezésre - hangzott el Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt vasárnapi sajtótájékoztatóján a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium épülete előtt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a pénztelenség miatt egyetlen fillér sem maradt például az épületek akadálymentesítésére, játszótérépítésre, de az ígért kétmilliárd forint helyett csak 50 millió jut a Kell egy hely programra is. A Sport XXI. néven beindított utánpótlás-nevelési programra 2006-ig egyetlen fillért sem szán az állam. A Draskovics-csomag keretében a gyermek- és ifjúsági célelőirányzatok 28 millió forinttal csökkentek - hívta fel a figyelmet a képviselő. Az ígéretek rendre nem teljesültek, tehát az, hogy Gyurcsány Ferenc elhagyja a minisztérium épületét, jó gyermeknek, jó az ifjúságnak és jó a sportnak, de az hogy miniszterelnök lesz, rossz az országnak. Egy bukott sportminiszternél ez az ország jóval többet érdemelne - tette hozzá Szijjártó Péter. Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a magukra hagyott felsőoktatási intézmények mára odáig jutottak, hogy kénytelenek plusz díjakat szedni a hallgatóktól. Ha valaki ma kollégiumi szobához szeretne jutni, nehéz helyzetben van, hiszen sehol sincs a beígért 10 ezer új kollégiumi férőhely, és a kollégiumi díjak is jelentősen emelkedtek. Az ígéretekkel ellentétben nem lettek ingyenesek a tankönyvek sem, és továbbra sem utazhatnak ingyen a diákok az iskola és a lakóhelyük között - tette hozzá. Nyitrai Zsolt bejelentette, hogy a Fidelitas országjáró akcióba kezdett, amely során végigjárják az egyetemi városokat, ahol párbeszédet kezdeményeznek a fiatalokkal az aktuális problémákról.