Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Elektronikus cégeljárás


[2003.09.18.] A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség vezérszónokaként fejtette ki pártja álláspontját dr. Nyitrai Zsolt az elektronikus cégnyilvántartásról szóló törvény általános vitájában.
Dr. Nyitrai Zsolt szerint a törvénytervezet elfogadásával - figyelemmel az Európai Unió 2003-as közösségi jog változásaira - lehetővé válik a cégnyilvántartási adatok elektronikus úton történő megadása és elérése. Az EU irányelveivel megegyezően a rendszer kialakításának határideje 2007. január 1-je.
A jelen állapotokra utalva rámutatott, hogy az elektronikus aláírásról szóló törvény végrehajtását tekintve az illetékes szervek igencsak eltérően ítélik meg a helyzetet és a rájuk háruló feladatokat. Ennek kapcsán aggodalmának adott hangot, hogy a most tárgyalt törvénytervezet esetében is könnyen ilyen helyzet alakulhat ki, amennyiben a végrehajtást nem hangolják össze az érintett szaktárcák. Szerinte gondot jelenthet, hogy a rendszer kialakításával megbízott Informatikai és Hírközlési Minisztériumban e célra nincs elkülönített összeg.
A vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettségeivel összefüggésben a képviselő utalt arra is, hogy a bürokratikus, közzétételi költségtérítéssel terhelt eljárás oka, hogy nincsenek összekapcsolva egymással az APEH és az Igazságügyi Minisztérium adatbázisai. Rámutatott: a tervezetben orvosolhatók lennének ezek, s az ezekhez hasonló jelenségek is, amit még az EU-s határidő előtt, ebben a ciklusban el lehet érni.