Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A csillebérci vadászház-ügy


[2003.01.18.] A rendőrség megszüntette a nyomozást a volt csillebérci úttörőtábor területén lévő vadászház értékesítése ügyében, amelyet az úttörőszövetség 1999 tavaszán jóval áron alul, 15 millió forintért adott el - hangzott el Nyitrai Zsolt és Rogán Antal Fidelitas-alelnökök szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Rogán Antal a Csillebérci Szabadidő Központ bejárata előtt újságíróknak elmondta: az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) ő maga fordult feljelentéssel, mert megítélése szerint a több mint 100 négyzetméter alapterületű épületet, csaknem 1.700 négyzetméteres telekkel és mintegy 40 négyzetméteres garázzsal a valós értéket tekintve nevetséges összegért, 15 millió forintért értékesítette a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ).

Hozzátette: az ingatlan eladását követően nem sokkal kiderült, hogy a vadászházba Rácz Péter, a MÚSZ ügyvezető elnöke költözött.
- Talán Rácz Péternek megvolt az oka arra, hogy ilyen olcsón értékesítette a vadászházat, amibe ő maga költözött be a későbbiekben, ezért úgy éreztem, hogy feljelentést kell tennem - mondta Rogán Antal.
Az alelnök tájékoztatása szerint arra kérte a rendőrséget, illetve az ügyészséget, hogy vizsgálja meg: felmerül-e ilyen esetben a hűtlen kezelés gyanúja.

Rogán Antal elmondta: a decemberi két ünnep között kapta kézhez a ORFK nyomozást megszüntető határozatát. - A határozat azért nagyon sajátos, mert ugyanabban a négy oldalban egyébként az is benne foglaltatik, hogy a gyanú megalapozottnak bizonyult - vélekedett. Az alelnök elmondása szerint a rendőrség szakértői megállapították ugyanis, hogy 1999 márciusában, az eladás időpontjában 96 millió 800 ezer forint volt az ingatlan értéke.
Rogán Antal különösen elgondolkodtatónak mondta, hogy az is kiderült: az úttörőszövetség elnökségét és az eladás előtt értékbecsléssel megbízott szakértőt sem tájékoztatta arról a tényről Rácz Péter, hogy az ingatlanra már fél évvel korábban építési engedélyt adott ki a XII. kerületi önkormányzat, ami nagymértékben, a rendőrség szerint többszörösére növelhette értékét.
Rogán Antal szavai szerint határozatában a rendőrség még Rácz Péter felelősségét is megállapítja, hiszen ő titkolta el a tényeket saját tagtársai és az ügyvezető elnökség előtt. - Ennek ellenére a rendőrség azzal az indokkal szüntette meg a nyomozást, nem állapítható meg, hogy az eladásból Rácz Péternek haszna, az úttörőszövetségnek pedig kára származott volna - mondta Rogán Antal.

Rogán Antal megfogalmazása szerint kimondható: ma Magyarországon a rendőrség ismét a szocialista törvényesség talaján áll. - A szocialista törvényesség főszabálya pedig úgy hangzik, hogy akit a párt szeret, az büntetlenül csalhat, sőt akár lophat is - jelentette ki Rogán Antal.
A Fidelitas alelnöke elmondta: az ügyben további lépéseit attól teszi függővé, hogy a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány jogosnak érzi-e, avagy felülvizsgálja a nyomozást megszüntető határozatot.