Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Együtt a kulturális fővárosért: nagyobb lehet Eger híre


[2005.01.26.] Tegnap a sajtó nyilvánossága előtt írta alá közös nyilatkozatát dr. Nagy Imre, a megyeszékhely polgármestere, szocialista honatya és dr. Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő: mindkét politikus közös munkát ígér az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat sikeréért.

A nyilatkozat értelmében Eger a lehetőségek városa. "A város fejlődése, országos és európai szerepvállalása közös ügyünk. A Kulturális Főváros-program mindig komoly lehetőségeket hoz a rendező város számára. Ebből nem maradhat ki Eger sem. Gondolunk a jövőre, csatlakozni kívánunk a lehetőségekhez. Erősítsük meg Egerben az infrastrukturális fejlesztéseket, hívjuk meg a városba a külföldi vendégeket! Vegyünk részt mi is a közös sikerben. Ez városépítő lehetőség Eger számára. Ezért szeretnénk csatlakozni a jövőhöz. A cím elnyerése nemcsak egy világra szóló esemény, hanem egyben a város fejlődési lehetősége is. Az idegenforgalom fellendítése, új létesítmények építése, új kulturális programok megvalósítása a feladatunk. Emiatt közösen dolgozunk azért, hogy Eger sikerrel szerepeljen a pályázaton" - írja a kormánypárti és az ellenzéki képviselő.

Mint az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón elhangzott, a találkozót Nyitrai Zsolt kezdeményezte, Nagy Imre pedig jelezte nyitottságát az ügy iránt. Nyitrai szavai szerint 2010-ig két országgyűlési és önkormányzati választás is lesz, nem tudni előre, "milyen szelek fújnak", ezért fontos megállapodni a ciklusokon átívelő programokban. Sikeres pályázat esetén Egernek még nagyobb lesz a híre Európában. Sok infrastrukturális fejlesztés megvalósulhat, és azok itt maradnak a későbbi esztendőkben is. Ezenfelül a cím elnyerése egri és megyei vállalkozásfejlesztési hatással jár.

Nagy Imre elmondta: a kultúra nem csupán az országhatárokon, de a politikai határokon is átnyúlik. Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az egri pályázatnak számos támogatója legyen. A civil összefogással készült pályázat a városi közgyűlés valamennyi frakciójának támogatását élvezi. Ez egyfajta üzenet a városból az ország felé is.

A politikusok megállapodtak: az elkövetkező időben saját kapcsolatrendszerükben mindketten lobbiznak Eger sikeréért. A megye valamennyi parlamenti képviselőjét a Kulturális Főváros-pályázat támogatására kérik.