Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Az unió nem "birodalom"


[2003.03.28.] "Szelíd igent" javasolt az európai uniós csatlakozásra csütörtökön este a megyeszékhelyen dr. Király Mikós, az ELTE nemzetközi magánjogi tanszékének vezetője, aki dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő meghívására az EU-tagság előnyeiről és hátrányairól tartott előadást a Keresztény Ifjúsági Klubban.

A csatlakozással szembeni ellenérveket elemezve dr. Király Miklós elmondta: súlyos tévedés az EU-t egyfajta "birodalomnak", "diktatúrának"; képzelni, hiszen a meghatározó döntések összetett, demokratikus folyamatok révén születnek. A kisebb vagy közepes tagországok a súlyuknál nagyobb mértékben vannak reprezentálva az unió szerveiben. A csatlakozás a még törékeny magyar demokráciát is erősítheti. Ami a globalizációt illeti, azt pedig nem az EU-tagság hozza el Magyarországra, hiszen a magyar gazdaság mindig is hallatlanul nyitott volt, szükségleteink több, mint fele importból fedezett, exportunk 75 százaléka az EU-ba kerül.
A szakember szerint radikálisan jobb szerződési feltételeket nem lehetett volna elérni a csatlakozási tárgyalásokon. Részletkérdésekben talán jobban járunk a keményebb fellépéssel, de a csatlakozási szerződések rendszerét tekintve mind a tíz tagjelölt állam ugyanazt kapta - kétségkívül átmenetileg méltánytalan elemekkel, amilyen például a mezőgazdasági támogatások ügye. Arra pedig nincs semmilyen garancia, hogy később jobb feltételekkel léphetnénk be az unióba. Nem létezik légüres tér Európában: vagy a Nyugatot választjuk, vagy valami ismét a nyakunkba zúdul Keletről.