Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Dr. Nyitrai Zsolt írásbeli kérdése Kóka János miniszterhez

[2005.11.14.] Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő "Mire számítsanak a Feldebrőiek és Aldebrőiek?" címmel írásbeli kérdést intézett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

Másfél hete Feldebrőn és Aldebrőn félpályás útlezárással tiltakoztak a településen áthaladó tehergépkocsi-forgalom ellen a helyi és környékbeli polgárok, mert a recski és a kisnánai kőbányából kamionokkal szállítják a követ a Tarna menti községeken keresztül. Az idegtépő zajártalom és a balesetektől való félelem hatásain túlmenően meg kell említeni, hogy a kamionok és a kővel megrakott több tonnás teherautók a megengedett sebességet jóval túllépve dübörögnek végig a falvak utcáin, ami legalább ezer család mindennapi életét keseríti meg.
A tiltakozás szervezői szerint a közlekedés biztonsága, az út menti házak megóvása, a nyugodt élet érdekében a megoldást az jelentené, ha a kőszállítás vasúton történne. A MÁV Recsk - Verpelét - Kál közötti vonalát az M3 füzesabonyi szakaszának építése idején kifejezetten emiatt erősítettek meg többmilliárdos költséggel, a recski állomáson kőrakodót is létesítettek.

A leírtaknak megfelelően kérdéseim a következők:
- Tervezi-e a közlekedési tárca a Tarna-völgyében a tehergépkocsi-forgalom bizonyos korlátozását?
- Miért nem vasúton történik a kőszállítás a Tarna-völgyében - különösen az autópálya-építkezésekhez, hiszen ez a megoldás segíteni tudna a nehéz anyagi körülmények között működő MÁV-on is?
- Rendelkezik-e a minisztérium megoldási javaslattal a kialakult helyzetre való tekintettel, ha igen, mit tartalmaz a javaslat?

Várom megtisztelő válaszát:
dr. Nyitrai Zsolt
FIDESZ Magyar Polgári Szövetség

Budapest, 2005. november 14.