Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A cél egy dinamikus ifjúsági közösség


[2005.03.11.] A Fidelitas újonnan megválasztott elnökét, Szijjártó Pétert, és a szervezet ügyvezető alelnökét, Nyitrai Zsoltot ifjúságpolitikáról, terveikről, és az ifúsági szervezet jövőjéről kérdeztük.

Miért érdemes ma Fidelitas-tagnak lenni? Mondjatok három dolgot, amiért megéri!

Sz.P.: A Fidelitas laza, fiatalos ifjúsági közösség, ahol a fiatalok jól érezhetik magukat. Buli és vezetőképző. Megvolt a három.

Mégis melyik a hangsúlyos? A Fidelitas egy "keltető"-szerű szervezet, ahol komoly politikusokat képeznek, vagy inkább egy bulizós társaság, közösség?

Sz.P.: Mindkettő. Ezért neveznek bennünket politikai ifjúsági szervezetnek, ami a fő hangsúlyt arra helyezi, hogy a fiatalok a munka meg a tanulás utáni szabadidejüket értelmesen tudják eltölteni valahol. Másrészről viszont politika is, és mi ketten is példák vagyunk arra, hogy egyik feladatunk a politikai utánpótlás-képzés. Egyébként ez a ritkább. Jóval kevesebbszer fordul elő az, hogy valaki azért jöjjön hozzánk, mert politikus szeretne lenni.

A parlamentben szakpolitikusként is a fidelitasosok foglalkoznak az ifjúság- és sportpolitikával, tiétek az informatika is. Mennyire törekszetek ezeknek a szakpolitikáknak a monopolizálására a képviselőcsoporton belül?

Ny.Zs.: Nem törekszünk egyik terület kisajátítására sem, de azért úgy érezzük, hogy az ifjúságpolitikát hitelesen a fiatalok tudják megjeleníteni, és ez alól nem kivétel a Parlament és a Fidesz-frakció sem. Péter az Ifjúsági és Sportbizottság alelnöke, és rajta kívül is vannak tagjaink a testületben, például Wintermantel Zsolt fővárosi képviselő személyében. Most vagyunk túl egy országjáráson, mert úgy láttuk, hogy nincsen valódi ifjúsági párbeszéd Magyarországon, és a fiataloknak nincs képviselete a kormányban. Ezért elmentünk a fiatalokhoz, meghallgattuk a véleményüket, összegeztük, és a parlamenti vitanapot kezdeményeztünk Kockára tett jövő címmel, azért, hogy a Parlamentben is lehetőségük legyen a képviselőknek arra, hogy megvitathassák ezt az anyagot. Főleg arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kormányzat képviselői mit szólnak hozzá.

Sz.P.: Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy tudatosan nyilván sohasem játszottunk arra, hogy bármilyen területet is kisajátítsunk magunknak, de ha valaki megnézi a Fidesz megszólalásait, akkor az elmúlt időszakban csak fidelitasos politikusok szólaltak meg ifjúságpolitikai jellegű ügyekben. Törekvések nélkül, vagy törekvésekkel, de az ifjúságpolitikában az egyedüli megjelenítői vagyunk a Fidesznek.

"Ennél azért mindenképpen több, jobb kell"
Mekkora súlyt szeretnétek adni a Fidelitasnak a közeljövőben? Terveztek valamiféle változást a Fidesszel való viszonyban?

Sz.P.: Ma alacsony a fiatalok politika és közélet iránti érdeklődése. Ebben látjuk mi a saját szerepünket. Szeretnénk, ha az a sok-sok fiatal, az a sok százezer választó, aki újonnan kerül be a választási rendszerbe, vonzó politikai tényezőnek tartaná a Fideszt Szerintem erre minden esély megvan. Ez a munka már folyik, és el is fogjuk végezni. A Fidesszel való kapcsolatunk mindig is jó volt, ezután sem látok olyan tényezőt, ami ennek gátja lehet.

Ny.Zs.: Amit el szeretnénk érni az az, hogy a következő kormányban nagyobb súllyal legyenek jelen a fiatalok. A mostani kormány arról is nevezetes, hogy megszüntette az önálló Ifjúsági Minisztériumot, amit annak idején a polgári kormány hozott létre. Mi értelemszerűen azt szeretnénk, hogy a fiatalok kormányzati érdekképviseletében fontos szerepe lenne majd a Fidelitasnak.

2006 után ezek szerint újra lehet ifjúsági- és sportminisztérium?

Sz.P.: Az biztos, hogy ami most a kormányzati struktúrában van, az minden, csak nem a fiatalok érdekképviselete. Az ifjúságügyet berakták egy olyan minisztériumba, amiben minden létező szakterület megtalálható: a család, az esélyegyenlőség, a szociális terület, a fogyasztóvédelem, ezek mind olyan területek, amik önmagukban is egész apparátust kívánnak, és ezek mellé odatették az ifjúságpolitikát. Ma nincsen ifjúsági érdekképviselet a kormányban, tehát én azt gondolom, hogy ennél azért mindenképpen több, jobb kell.

Úgy tűnik, hogy ma minden politikai erő a fiatalok meggyőzés tűzte ki célul. Mi a véleményetek az Amőba nevű "baloldali társasjátékról"?

Ny.Zs.: Nekem az a véleményem, hogy nem egy ilyen internetes játékkal lehet elérni a fiatalokat, hanem normális lakástámogatási programmal, azzal, hogy támogatják a fiatalok tanulását, és azt, hogy családot tudjanak alapítani. Ez a mai világból teljesen hiányzik. Ha egy kormánypárt el akarja érni a fiatalokat, akkor olyan döntéseket hoz, amelyekkel segíteni tudja őket a mindennapokban.

A Fidelitas hogyan próbál eljutni a fiatalokhoz, illetve ők hol találhatják meg a szervezetet?

Sz.P.: Volt egy országjárásunk, ami fél évig tartott. A Fidelitas vezető politikusai járták az országot, eljutottunk minden megyébe és minden nagyvárosba, és találkoztunk a helyi fiatalokkal, szervezett és kevésbé szervezett formában is. Elmondták nekünk a gondjaikat. A kockára tett jövő címet viselő dokumentum - amit a legutóbbi Fidelitas-kongresszuson elfogadtunk - pont erről szól. Arról, hogy mi az, ami a fiatalok számára fontos, és megoldatlan kérdés. Ezeket összegeztük, és ezt fogjuk a parlamenti vitanapon is előadni, és szeretnénk, ha belekerülne a készülő ifjúsági törvénybe.

"Jól érzem magam ebben a szerepben"

Egy-két személyes kérdés: Zsolt, úgy tűnik, hogy te mindig második ember vagy. Kampányfőnök-helyettes voltál Gyürk András mellett az európai parlamenti kampányban, most ugyanez a feladatod Rogán Antal mellett, és a Fidelitasban is ügyvezető alelnökké választottak. Szándékos részedről ez a háttérben maradás,, vagy csak véletlenül alakult így?

Ny.Zs.: Így döntöttek a Fidelitas elnökségének tagjai. Én nagyon jól érzem magam ebben a szerepben. Ami pedig a kettőnk közötti munkamegosztást illeti - és erről szívesebben beszélnék - a Péter az, aki a legtöbb sajtószerepléssel a Fidelitas "arca", míg az ügyvezető alelnök feladata elsősorban a hivatal irányítása és a szervezetépítés. Ez persze csapatjáték, a többi alelnök is részt vesz mindebben. Úgy látom, hogy jól kiegészítjük egymást. Persze csak később derül ki, hogy ez hogyan működik majd, de az eddigi jelek biztatóak.
Gondolkodtok a Fidelitas valamilyen mértékű szervezeti átalakításán?

Sz.P.: Annyiban bizonyosan szükség van erre, hogy a Fidesz egy jó egyéves folyamat keretében áttért a választókerületi rendszerre, és ehhez valamilyen módon nekünk is alkalmazkodnunk kell, pontosan azért, hogy a lehető leghatékonyabban segítsük a Fideszt a kampányban. A kongresszus nem döntött arról, hogy ez pontosan hogyan fog megtörténni, mert nem akartunk elhamarkodottan dönteni. Viszont felhatalmazást kapott az elnökség, és a két hónapon belül újraalakuló Országos Választmány arra, hogy ezt a munkát elvégezze: nézze meg, hogy mi az a metódus, amelynek mentén végrehajtva az átalakulást kapcsolódni tud a Fidesz választókerületi rendszeréhez, de ifjúsági szervezet lévén nyilvánvalóan a városi és megyei szintek maradnak a dominánsak.

"Laza, dinamikus ifjúsági közösséget kell építeni"

Tervezel valami változást a politikai irányvonalban vagy bármely más téren a Fidelitasban?

Sz.P.: A politikai irányvonalon szerintem nem kell változtatni. Azt szeretném, ha a Fidelitas továbbra is szókimondó, karakán szervezet lenne abban az értelemben, hogy erőteljesen, ellentmondást nem tűrően fel tudjuk emelni a hangunkat akkor, ha olyan kormányzati döntéseket vagy jelenségeket veszünk észre, amely a fiatalok érdekével ellentétes. Azt viszont sohasem titkoltam, és úgy érzem, hogy ehhez támogatást is kaptam, olyan laza, dinamikus ifjúsági közösséget kell építeni, ahol megtalálja a helyét az a fiatal is, aki - mint a legtöbben - elsősorban nem politizálni akar.