Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Vasmadarak a város felett


[HMH@2003.07.11.] Sajtótájékoztatót tartott Egerben a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség megyei elnöke, Csáki Zsigmond, valamint a párt országgyűlési képviselője, dr. Nyitrai Zsolt.
Mint Nyitrai elmondta, az elmúlt napokban a megye és a megyészékhely légterében alacsonyan repülő katonai gépekre lettek figyelmesek az emberek.


Szerinte az ügyről semmilyen egyeztetést nem folytattak a kormánypárti politikusok, s tudtukkal tájékoztatást sem adtak, így csak a korábbi sajtóhírekből sikerült kideríteni, hogy a Bükki Nemzeti Park (BNP) felett, Miskolc és Gyöngyös között nyitottak egy katonai légifolyosót, s az itt elhaladó gépekkel az ide telepített terepkövető lokátorokat tesztelik.
Nyitrai szerin mindez a BNP tiltakozásának dacára történt. Hozzátette: ismeretei szerint az EU-, illetve NATO-tagállamokban az ilyen jellegű, kis magasságokban végrehajtott katonai "kísérleteket" nem engedélyezik veszélyességük és a zajártalom miatt.
Éppen ezért kérdéseket kíván feltenni az Országgyűlésben Juhász Ferenc honvédelmi miniszterenek, melyben érdeklődik, hogy milyen gépekről van szó, magyar vagy esetleg más NATO-repülők használják-e a légifolyosót, meddig tart a tesztelés, igaz-e, hogy a többi NATO-tagállamban ilyen gyakorlat nincs, s pontosan mely települések felett szállnak el a gépek?
Csáki Zsigmond elmondta, 6000 méterig állami tulajdon a légtér, éppen ezért Sós Tamástól a megyei közgyűlés, illetve a megyei védelmi bizottság MSZP-s elnökétől meg kívánja tudakolni, volt-e egyeztetés e kísérletről. Megyei közgyűlési tagként nehezményezte ugyanakkor, hogy az elmúlt ülésen több sokkal kisebb fajsúlyú kérdés is terítékre került az egyebek között, ám erről egy szó sem hangzott el.
Kíváncsi lenne rá, hogy mekkora a zajártalom, lehetnek-e környezetkárosító hatások, milyen hatással van ez a turizmusra, s Sósnak mi a véleménye az egyeztetés nélküli eljárásról.