Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Megkezdődött az ifjúságpolitika téeszesítése


[mno@2003.01.29.] A Fidelitas elfogadja a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter meghívását egy találkozóra, ám azon nem egy központi ifjúsági szervezet létrehozásáról kíván tárgyalni, hanem a kormány választási ígéreteiről és az ifjúsági vagyonról.

Ezt Gyürk András, a Fidelitas elnöke mondta budapesti sajtótájékoztatóján.
- Felszólítjuk Gyurcsány Ferencet, hogy ne avatkozzon be az ifjúsági szervezetek belügyeibe, hiszen a központi ifjúsági szervezet esetleges létrehozása a civil szervezetekre tartozik - jelentette ki a képviselő.
Utalt arra, hogy a GYISM irányítója vasárnap hívta meg tárgyalásra a Fidelitast, habár azóta nem erősítette meg hivatalosan a meghívást. Gyürk András szerint Gyurcsány Ferenc szereptévesztésben van, ha azt hiszi, hogy a kormány vagy a pártok feladata egy központi ifjúsági szervezet létrehozása.
A politikus elutasította a miniszter azon kijelentését is, amely szerint, aki részt vesz egy ilyen szervezetben, az támogatásra számíthat, és azt is, hogy "Brüsszel csak egyvalakivel hajlandó tárgyalni".
- Annak a jelét látjuk, hogy megkezdődött az ifjúságpolitika téeszesítése, azzal a jelszóval: be a szervezetbe! - jelentette ki a Fidelitas elnöke. Megfogalmazása szerint "erőszakkal és ígéretekkel nem lehet összetákolni egy központi ifjúsági szervezetet".
- A fiatalok nem lesznek vevők arra, ha Brüsszellel fenyegetik őket - tette hozzá. A Fidelitas a találkozón a minisztertől tájékoztatást kíván kérni a kormány ígéreteiről.
Kérdései: hol az ifjúsági kártya és mire lesz jó; mikor lesz ingyenes jogosítvány, internet-használat és nyelvvizsga; hogy áll az iskolatej-akció és a diákhitel kiterjesztése.

Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke közölte: a csillebérci ifjúsági táborban szeretnének találkozni Gyurcsány Ferenccel, ahol tisztázni szeretnék, miként látja a miniszter az ifjúsági ingatlanok ügyét.
- A helyszín szimbolikus: Gyurcsány Ferenc párttársával, Rácz Péterrel, a Magyar Úttörő Szövetség elnökével könnyen megállapodhat a helyszínről - jelentette ki Nyitrai Zsolt. Megemlítette, hogy a GYISM irányítója korábban azt mondta: Csillebérc ügyében ugyan nem kíván feljelentést tenni, de belső ellenőrzést kezdeményez az ügyben.
Nyitrai Zsolt közlése szerint a Fidelitas szeretné megtudni, hogy megindult-e ez a vizsgálat, illetve vannak-e már eredményei.