Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A Medgyessy-kormány egy esztendő alatt hét csapással sújtotta a gazdaságot


[2004.07.03.] A Medgyessy-kormány alatt hét megszorító csomag sújtotta a magyar gazdaságot. Bizalmi válság alakult ki a gazdaságban azzal, hogy a kormány döntött a költségvetésben lévő maradványok zárolásáról - mondta Domokos László, a Fidesz-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője szombaton, Nyitrai Zsolttal tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar gazdaságban súlyos gondok vannak, és ez a gazdaság mindennapi szintjére is megérkezett - mondta az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának alelnöke, majd hozzátette: teljes körű bizalmi válság alakult ki a magyar gazdaság mindennapjaiban. A politikus rámutatott: azzal, hogy a kormány döntött a költségvetésben lévő maradványok zárolásáról, a kisebb, rászoruló, nehezebb gazdasági helyzetű gazdasági szereplőket hátrányba hozza. A gazdaság eddigi pénzügyi válsága, amely az államháztartás körül zajlott, a mindennapi gazdaság szintjére érkezett, hiszen ennek mindennapi szereplői, a versenygazdaságban lévő szereplők számára vált kiszámíthatatlan partnerré a magyar kormány - mondta Domokos László.
A 106 milliárd forint zárolása a kormány konkrét kötelezettségeinek felfüggesztését jelenti - hívta fel a figyelmet a politikus.
A Medgyessy-kormány a beszállítóknak, a pályázaton nyertes gazdáknak késve fizeti ki a számlákat, a szerződéskötéseket pedig halogatja - tette hozzá.

- Az elmúlt hónapokban is ez történt, a szakminiszterek nagyon fegyelmezetten a különböző kötelezettségeket, különböző megrendeléseket, különböző pályázatokat lassították - mondta a politikus.


Hitelvesztett kormánydöntések: a magyar gazdaságban a bizalmatlanság az úr


Az elmúlt időszakban a magyar gazdaságot a bizalmatlanság folyamatos erősödése jellemezte és az elmúlt egy évben hét megszorító csomagon esett át a magyar gazdaságpolitika.
Hét csapás érte a gazdaságot: tavaly júniusban zároltak 76 milliárd forintot, az adótörvények döntései 550 milliárd forint költségvetési többletbevételt és ezáltal, gazdasági megszorítást jelentettek. Ennek következménye az infláció emelkedése, majd ezt követte az otthonteremtési támogatások megszorítása.
Februárban a pénzügyminiszter-váltással 180 milliárd forintos megszorításról rendelkeztek, majd Draskovics Tibor pénzügyminiszter 13,2 milliárd forintos elvonásról döntött - emlékeztetett Domokos László.
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzék korábban többször jelezte: őszintén kellene beszélni, őszintén kellene a lakosság felé jelezni, ha baj van a gazdaságban. Amikor gazdasági szakértők felvetették, hogy a költségvetés hiánya csak újabb megszorító intézkedéssel tartható, azt több kormánypárti politikus is cáfolta.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta: az árfigyelő szolgálat jelzései szerint július 1-től drágább lesz az élet, hiszen emelkedik a közlekedés díja, a benzin ára a jövedéki adóemelés következtében, az alapvető élelmiszerek ára is nőni fog. A gyógyszeráremeléssel kapcsolatban rámutatott: a januári áremelés most lépett életbe.