Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Célkeresztben a fiatalok

[2005.09.13.] Félmillió fiatal életében először szavazhat a következő választásokon.

A választásokhoz közeledve a pártok számára egyre fontosabbá válik a mintegy félmillió első választó, akinek szava - ha csak egy része megy is el szavazni - adott esetben választást dönthet el. Bár mind a négy parlamenti pártnak van ifjúsági tagozata, azt maguk az ifjú politikus titánok sem tagadják, hogy a fiatalok nem feltétlenül az ifjúsági szervezetek programjára fülelve adják le voksukat.
A Fidelitas, a Fiatal Baloldal, az SZDSZ Új Generáció és az Ifjúsági Demokrata Fórum csak a szavazóképes fiatalok porszemnyi részét tudja aktivistáivá tenni; igazi feladatuk a "nagytestvér", azaz a párt által megfogalmazott program közvetítése az ifjúság felé.

Felmérések szerint a nemzedéki legendát még mindig magával görgető Fidesz a legvonzóbb magyar párt a fiatalok számára. Ifjúsági tagozata, a Fidelitas szerint az első szavazók elég tapasztalatot gyűjtöttek a mai kormány működéséből ahhoz, hogy ne szavazzanak rájuk jövő áprilisban.

Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke szerint egy 18-20 éves fiatal alapvetően az életkörülményeire, a tanulási lehetőségeire, az ösztöndíjára való tekintettel dönt.
- Nem állítom, hogy a kormány szándékosan "szívatja" a fiatalokat, de ennek ellenére sok most érettségiző akár érezheti így is - mondta a Hírszerzőnek Nyitrai.
Ennél keményebben fogalmazott egy korábbi Fidelitas-fórumon a szervezet elnöke, Szíjjártó Péter, aki szerint a kormány "háborút folytat a fiatalok ellen, mert haragszik rájuk". Szíjjártó úgy véli: az MSZP-SZDSZ koalíció megpróbál mindent "szétverni", amit az előző kormány létrehozott: megemelte a diákhitel kamatát, megszüntette a Széchenyi-tervet, és az otthonteremtési programot "fészekrakássá" silányította.


Hallgass a szívedre...!
Annak ellenére, hogy a liberalizmus alapvetően a fiatalságot hódítja meg, Karácsony Gergely, a Medián vezetője által publikált felmérés szerint Magyarországon az 1975 után születettek csupán 4%-a szavaz az SZDSZ-re. Az 1975 után született fiatalok nagyobb részének értékválasztásai alapján (az emberi jogokat, az abortuszt, az állam gazdasági szerepét, az államélet szekuralizálását, a drogliberalizálást illetően) a fiatal szavazóknak szabaddemokrata szimpatizánsnak kellene lennie. A kérdésre, hogy miért nincs így mégsem, Stumpf István politológus, a Fidesz volt kancelláriaminisztere 1996-ban írt tanulmánya szerint válasz lehet a Fidesz által létrehozott, még máig is ható nemzedéki mitológia. Emellett a megkérdezett fiatal politikusok is egyetértenek abban, hogy az Orbán-kormány által bevezetett diákhitel szimbolikus jelentőségűvé vált; nemcsak az 1998-ban nagykorúvá vált fiatalok, hanem a most szavazókorba lépők körében is.
Karácsony tanulmánya szerint, bár egy átlagos választói profilt az MSZP tud leginkább kiszolgálni, mégsem képes hatékonyan megszólítani a fiatalokat. A szocialisták ifjúságpolitikájának sikertelenségét az is mutatja, hogy a fiataloktól az idősebb korosztály felé haladva támogatottságuk folyamatosan nő.