Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Mikor kapják meg a hópénzt az önkormányzatok?

[fidelitas@2003.05.06.] Dr.Nyitrai Zsolt a országgyűlésben kérdést intézett a belügyminiszterhez, amelyben a februári havazás által okozott önkormányzati többletkiadások ígért állami megtérítése felől (ún."hópénz") érdeklődött.

Mikor jutnak hozzá a Heves megyei települések az úgynevezett hópénzhez? - kezdte Nyitrai Zsolt, majd folytatta: már nyár van, és az önkormányzatok még mindig nem kapták meg az említett pénzeszközöket. 2003. február 4-étől kezdődően Magyarországon jelentős mennyiségű hó esett. Természetesen nem volt kivétel ez alól Heves megye sem, több települést zárt el a hó a külvilágtól, az önkormányzatoknak lépniük kellett, csak külsős vállalkozók bevonásával tudták eltakarítani a havat a településeken - fejtette ki Nyitrai. Nagyon sok érintett település a Heves megyei önkormányzathoz fordult ezzel kapcsolatban az úgynevezett vis maior keret terhére, azonban az ebből számukra juttatott pénzösszegek nem fedezték az összes kiadást- hangsúlyozta. A Heves megyei közgyűlés elnöke, MSZP-s országgyűlési képviselő az érintett települések polgármestereinek eljuttatott levélben a következőt hangsúlyozza: "A fennmaradó különbözet központi tartalékalapból történő biztosítása érdekében kérelemmel fordulunk a Belügyminisztérium vezetéséhez." Már nyár van, de még mindig nincsenek sehol ezek a pénzösszegek, és Heves megyében több mint hetven települést érint ez, ahol a településvezetők, illetve az érintett települések lakosai szintén várják ezeket a pénzeket, hiszen a számlákat nekik is ki kell fizetniük. A különböző kormányzati intézkedések miatt egyébként is rendkívül nehéz helyzetben lévő önkormányzatok nap mint nap azt kérdezik, hogy mikor kapják meg az ígért hópénzt. Most szeretném sürgetni ennek a pénznek a kifizetését, kérem, hogy mihamarabb juttassák el ezeket a pénzeket az érintett önkormányzatoknak.


A kérdésre Pál Tibor belügyminisztériumi államtitkár elismerte:" A 2003. februári rendkívüli havazással kapcsolatban az önkormányzatoknak olyan többletkiadásai voltak, amit az éves költségvetésükben természetesen nem tudtak tervezni." Majd hozzátette: "Ezeket a pluszkiadásokat a vis maior keretből lehet fedezni és finanszírozni. A Heves Megyei Területfejlesztési Tanács 2003 februárjában nyolcvan település részére 22,7 millió forintos támogatásról döntött, és ezeket az összegeket a települések február végén már meg is kapták. További kérelmük teljesítését - mivel a megyei keret kimerült - a tartalékból kellett kiegészíteni. A védekezéssel kapcsolatos kérelemről az előterjesztés elkészült, ezt az előterjesztést a pénzügyminiszter úr és a belügyminiszter asszony írta alá."
Pál Tibor megerősítette: "Ezt követően azok az önkormányzatok, amelyek felé a pluszkiadással kapcsolatban még tartozása van a minisztériumnak, ezt az összeget néhány napon belül meg fogják kapni, és az önkormányzatok ilyen módon tudják pótolni azt a kiadásukat, amire ön a hozzászólásában utalt. Bízom benne, hogy ezek az összegek rövidesen megérkeznek az önkormányzatokhoz!"