Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Az iskolák bezárása, elköltöztetése és az összevonások ellen emeltek szót

[agria@2003.04.23.] Az egri városháza elé hirdetett demonstráción ma délután négy órakor megjelentek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Móra Ferenc Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola, a Dobó István Gimnázium képviselői, valamint a Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet Szülői Munkaközösségének tagjai, akik az egri közgyűlés tervezett intézményi reformja ellen tiltakoztak.

A demonstrálók szórólapjain olvasható: "Megszüntetik a 75 éves II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát! Bezárják a nyolc évfolyamos képzést a Dobóban! Halálra ítélik a Mezőgazdaságit! Méltatlan körülmények közé kényszerítik a fogyatékosokat!" A város főterén tartott tiltakozó gyűlésen a fent említett intézmények diákjai és pedagógusai közül jónéhányan részt vettek. A csaknem ötszáz főre duzzadt sokaság meghallgatta a tanárok képviselőinek szavait és a tanulók rövid verses és zenés műsorait.
Az elkészített petíciót a városi közgyűlés nevében dr. Törőcsik Miklós alpolgármester vette át a tiltakozó iskolák képviselőitől.
Néhány hangadó aktivista megkísérelte a városvezetés ellen hangolni a jelenlevőket, arra biztatva őket, hogy követeljék a polgármester lemondását, ám a megszólítottak higgadtsággal és mértéktartással demonstráltak. A bekiabálásoktól és rendzavarástól mentes gyűlésen inkább a táblák és a transzparensek szövege vált hangsúlyossá: "Dobó Gimnázium: Eger büszke lehetne erre az iskolára - Az ország nyit, miért pont nekünk kellene zárnunk" - MG isk.: "Vidéki gyerekeknek nincs joga a szakiskolához? - Eger történelmi borvidék... - A mezőgazdaságra szükség van az unióban" - e feliratokat lehetett olvasni a téren.
A tervezett változtatásokról az egri közgyűlés csütörtökön hoz nem végleges döntést, ahol hasonló tiltakozó megmozdulás várható.
A szocialista frakció álláspontja szerint a tanuló csoportok érdekei nem sérülnek, s a racionalizálásból befolyt pénzt az oktatás feltételeinek javítására fordítják.