Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Eger, az iskolabezáró város


[2003.04.28.]A tiltakozó akciók ellenére a megyeszékhely önkormányzatának többsége elfogadta az oktatási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatot, amelynek értelmében általános és középiskolák összevonására, költöztetésére kerül sor még a szeptemberi tanévkezdés előtt. A "racionalizálást" ellenző Szövetség az Egriekért frakció vezetője, dr. Löffler Erzsébet hangsúlyozta: véleményük szerint törvénytelenségek sorozatát követte el a szocialista-szabad demokrata irányítású városi önkormányzat. A közoktatási törvény előírásai szerint az ilyen típusú döntéseket kizárólag az illetékes megyei főjegyző szakmai instrukciói alapján lehet meghozni. Dr. Vass Géza főjegyző "csak a csütörtöki ülés elején megkapott" véleménye, ajánlása azonban nem adott zöld utat az előterjesztés számára. A megye, a régió szakképzési intézményeivel sem történt semmiféle egyeztetés.
Mindezek okán a frakció a főjegyzőhöz, illetőleg a Heves Megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordul jogorvoslatért annak érdekében, hogy a döntés törvénytelen elemei kerüljenek hatályon kívül. A régi pártállami kapcsolatok révén sikerült elérni, hogy párthű emberek kerüljenek az összevont intézmények élére. Az elmondottakhoz dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő hozzátette: Eger iskolavárosból "iskolabezáró várossá" vált. Ennek oka az, hogy a kormány cserbenhagyta az önkormányzatokat, amikor nem biztosította a tavalyi közalkalmazotti béremelés fedezetét. A "tizenhatokra", azaz a szocialista és a szabad demokrata közgyűlési tagokra semmilyen észérv nem hatott.