Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Aláírták az etikai kódexet

[ @06.03.09.] Az MDF kivételével a parlamenti pártok elfogadták és aláírták a választási etikai kódexet csütörtökön, amely az áprilisi választásokig hátralévő időszak mindenki által betartandó irányelveit tartalmazza.
A négypárti egyeztetést követően tartott sajtótájékoztatón Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője elmondta: egy olyan játékban, amelynek az a címe: "ha már nem vagyunk tisztességesek, legalább próbáljunk meg annak látszani" nem vesz részt a kisebbik ellenzéki párt. "Mi addig nem vagyunk hajlandóak egy ilyen dokumentumot aláírni, amíg a Fidesz nem nevezi meg a Bagó-ügyben a politikai felelőst (...), amíg a kampánypénzek felhasználhatóságának átláthatóságát biztosító törvénymódosító javaslatot a pártok nem írják alá, mert azt hisszük hogy ez egy színjáték, amiben nem kívánunk részt venni" - jelentette ki.
Horn Gábor, az egyeztetést két hete kezdeményező SZDSZ kampányfőnöke közölte: még az utolsó pillanatban is - 31 nappal a választások előtt - fontosnak tartja, hogy szülessen ilyen megállapodás, s szerinte az elmúlt hetek eseményei, atrocitásai azt igazolják, szüksége van a pártoknak önkorlátozásra a kampány során, amelynek jó eszköze az etikai kódex. Hangsúlyozta: az etikai kódexben szerepel az is, hogy a pártok betartják a törvényeket.
Nyitrai Zsolt a Fidesz képviseletében elmondta: a kódex tartalmazza azt a három pontot, amelyet a nagyobbik ellenzéki párt fontosnak tart, nevezetesen, hogy a választási kampány nem háború, az nem zavarhatja meg az emberek életét, és a pártok, a központi támogatáson kívül, nem használnak fel közpénzt kampányolásra. Véleménye szerint a Herényi Károly által említett esetet a Fidesz határozottan és gyorsan kezelte, és így a párt azt lezártnak tekinti.
Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese szerint a megállapodás annyit ér, amennyit betartanak belőle. Az MSZP vállalja, hogy betartja, és minden olyan esetben, amikor azt bárki megsérti, a nyilvánossághoz fordul. A szocialisták azt is javasolják, hogy a kódexet írja alá minden olyan párt, amely a választásokon országos listát állít.