Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Lesz-e nemzeti konszenzus a digitális televíziózás témakörében?

[@06.11.14] Dr. Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője a Parlamentben intézett kérdést a kancellária miniszterhez.


Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Ház, Tisztelt Miniszter Úr!


Az Európai Bizottság 2012. január 1-jét jelölte meg a digitális átállás végső időpontjaként, ezért annak végrehajtása egyrészt kötelezettség, másrészt az ország elemi érdeke is. Európa vezető országaiban tapasztaltakhoz képest hazánk jelentős, mintegy 5-15 éves lemaradásban van. A hátrányos helyzet leginkább a döntéshozói tétlenkedés következménye, mely immár versenyhátrányt okozhat, mert a digitális átállás nem egyszerűen egy technikai folyamat, hanem társadalmi hatásai is jelentősek.

Bíztató fejlemény azonban, hogy idén szeptemberre a MeH elkészítette a digitális átállás stratégiájának tervezetét. Álláspontunk szerint a tervezet - kétségtelen hibái ellenére is - lehetőséget teremt az érdemi párbeszédre a digitális átállás nagy horderejű kérdésében. A Fidesz szakértői részletesen áttekintették a kormányzati digitális stratégia tervezetét és egyértelművé vált, hogy vannak közösnek tekinthető célok, illetve elképzelések.


Tisztelt Miniszter Úr!

A Soros György által létrehozott "Nyílt Társadalom Intézet" tavaly a következő megállapítást tette: "A televíziózás liberalizálása óta... a tulajdon folytonos koncentrációja... veszélybe sodorja a televíziózás sokszínűségét és a szerkesztői függetlenséget. A televíziózás néhány kézben való koncentrálódása magában rejti azt a veszélyt, hogy koncentrálódik az a befolyás is, amely egyaránt használható politikai, személyes, ideológiai és kereskedelmi előnyök megszerzésére."
Álláspontunk szerint a digitális átállás kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a torz szerkezetet és rossz fejlődési utat mutató magyarországi médiapiacon versenyhelyzet alakuljon ki. Az Európai Bizottság véleményével összhangban olyan digitális átállási stratégia megalkotását tartjuk elengedhetetlennek, amely egyrészt hozzájárul a jelenleg tapasztalható súlyos médiakoncentrációk lebontásához, másrészt megteremti egy modern, és az Európai Unió által előírt módon finanszírozott közszolgálati médiarendszer kialakulását.
Az elmondottak alapján a Fidesz frakció tisztában van azzal, hogy a sikeres digitális átálláshoz nemzeti konszenzus kialakítása szükséges, ezért kérdezem miniszter urat, hogy kíván-e a kormányoldal szakmai megegyezésre törekedni, illetve elképzelhetőnek tartja-e, hogy ennek a fontos folyamatnak a sikeres lebonyolítása érdekében nemzeti konszenzus, kiegyezés alakuljon ki ebben a kérdésben?

Várom válaszát!