Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Mire számíthatnak a kismamák?


[fidelitas@2003.04.01.] Dr.Nyitrai Zsolt kérdést tett fel az Országgyűlésben a pénzügyminiszternek "Mire számíthat hatezer kismama Heves megyében?" címmel.
"Egy évtizedekkel ezelőtt alkotott rendelet bevezette a gyes plusz pótlékrendszert, amely szerint a gyermekek számának függvényében a gyermekgondozási segély mellé járt a jövedelempótlék is."- kezdte beszédét Nyitrai.


"Ezt az összeget 1994. szeptember 1-jével havi 6700 forintra emelték. 1996. április 15-étől lehetőség nyílt ennek a mindenkori öregségi nyugdíjminimuméval megegyező gyesre történő átváltására. Sokan maradtak az előző megoldásnál, valószínűleg azért, mert az egy főre eső jövedelemtől függött. A jogszabályt, amely az ominózus pótlékról rendelkezett, nem módosították akképp, hogy az így folyósított 6700 forint csak az 1996. április 15-e előtti rendelkezések alapján megállapított gyes mellé járna.
A Somogy Megyei Bíróság három kismama ügyében hozott jogerős ítéletet, amelyben több évre visszamenőleg havi 6700 forint és annak kamatai megfizetésére kötelezi a területi államháztartási hivatalt. Amennyiben az összes érintett kismama benyújtja, benyújtaná a keresetét, akkor az a számítások szerint akár százmilliárdos összeg is lehetne.
A területi államháztartási hivatal szerint Heves megyében a vizsgált időszakban hatezer kismamát érinthet az ügy. A megyei területi államháztartási hivatal vonalai, telefonvonalai égnek, a kismamák úton-útfélen érdeklődnek, ők vajon mire számíthatnak, ők mit tegyenek, hogy megkapják a Somogy Megyei Bíróság ítélete alapján elvileg őket is megillető összeget, visszamenőleg, kamatostul. Mekkora összeggel számolnak önök a Heves megyei kismamák ügyében?"

A kérdésre a Veres János, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszolt.

"Ön egy megyére vonatkoztatva tette fel kérdését, azonban igyekszem általánosabb választ adni, hiszen az ország valamennyi megyéjében vannak érintettek ebben a kérdésben.
Az Ön által felvetett témában a sajtóban is sok pontatlanság jelent meg, ezért szeretném egyértelművé tenni azt, hogy az eddigiek során az államháztartási hivatalok semmilyen szabálytalanságot nem követtek el. Ebben a kérdésben a Somogy Megyei Bíróság döntését követően egy legfelsőbb bírósági döntésre vár az államigazgatás, a Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében mindenki, aki jogosult volt, akit jogosultnak fog ítélni a bíróság, az általa jogosnak ítélt összeget meg fogja kapni.
Ebben a kérdésben a bíróság döntésétől függően fog majd sor kerülni az eljárás kidolgozására, ezért ma még nem lehet azt megmondani, hogy milyen módon kell ezt lebonyolítani, hiszen jelen pillanatban meglehetősen bonyolult és kusza jogi helyzet van a tekintetben is, hogy igényelni kell vagy nem kell igényelni, a tekintetben is, hogy ki jogosult és milyen módon döntést hozni ebben a kérdésben. Ahogy a Legfelsőbb Bíróság megerősíti vagy meg nem erősíti a Somogy Megyei Bíróság határozatát, abban az esetben visszamenőleges hatállyal fog az államigazgatás minden jogosult kismama esetében a kifizetésről dönteni.
Sajnos addig, ameddig ez a döntés meg nem születik a Legfelsőbb Bíróságon, bármennyire is égnek a telefonvonalak vagy érkeznek a levelek, a területi államháztartási hivatalok nem tudnak érdemben jó választ adni a kérdésre, hiszen a bíróság döntésének a függvényében kell adott esetben a megfelelő választ meghozni.
Bizonyos vagyok abban, hogy a bíróság döntésének megszületését követően megnyugtató módon fogja tudni rendezni a magyar költségvetés az ebből következő esetleges kifizetési kötelezettségeket is."