Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Jár a pótlék!

[origo@2003.06.25.] Jár a kismamáknak az elmaradt jövedelempótlék, igaz, nem öt, hanem csak három évre visszamenőlegesen, kamatmentesen - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. A kifizetésekről az államháztartási hivataloknak új eljárásban kell dönteniük. A döntés több százezer kismamát érint, az állam kötelezettsége pedig ebből kifolyólag sok milliárd forintra tehető. A kismamáknak jár a Területi Államháztartási Hivatal (TÁH) által ki nem fizetett jövedelempótlék - állapította meg a Legfelsőbb Bíróság (LB), amely hatályon kívül helyezte az összes eddigi ítéletet az ügyben. A szerdai határozat után az államháztartási hivatalnak új eljárásban kell döntenie a pótlék kifizetéséről.
A korábbi ítélettel szemben nem öt, hanem csak három évre visszamenőleg kérhetik vissza az elmaradt pótlékot, és a kamatra sem tarthatnak igényt a jogosultak. Az eredeti verzió szerint több tízmilliárd forintot kellene kifizetnie a több százezer igénylő kismamának, az LB ítélete alapján ez a kiadás csökken valamelyest.
Az ügy előzménye, hogy a Somogy Megyei Bíróság január 28-án összesen több mint félmillió forintot ítélt meg közigazgatási perekben kihirdetett jogerős ítéleteivel három anyának az elmaradt havi 6700 forint összegű jövedelempótlék után. A döntés szerint a felperesek 1998-99-ben született gyermekeik után 2002 márciusáig jogosultak voltak a jövedelempótlékra, de a Területi Államháztartási Hivatal ezt nem fizette meg. Az érintettek a perben arra hivatkoztak, hogy egy 1994-es, 2002 márciusáig életben lévő rendeletmódosítás egyértelműen kimondta: a gyermekgondozási segély (gyes) mellett jár a jövedelempótlék is.