Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Közbiztonság: nemzeti alapkérdés


[2004.09.22.] - A cél az, hogy a politikusok ne csak előterjesztésekből tájékozódjanak, hanem személyes tapasztalatokból szerezzenek tudomást gondokról, megoldási javaslatokról - mondotta dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a Fidesz-MPSZ tegnapi, Eger Hotel-Parkban rendezett sajtótájékoztatóján, ahol a párt tavaly elindított intézménylátogatási sorozatának újabb állomása apropóján tartottak ismertetőt.

Az egri ellenzéki politikus, dr. Kontrát Károly, az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának alelnöke Keresztes György, a megyei, és Farkas Zoltán, az egri közgyűlés frakcióvezető-helyettesei társaságában kereste fel kedden a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot (HRFK). Megbeszélést folytattak a megyei főkapitányság vezetésével, élén dr. Tuza László r. dandártábornok főkapitánnyal. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy jobbító szándékkal, a tényleges helyzet alapos feltérképezésével igyekeznek a maguk eszközeivel - például módosító javaslatokkal - javítani a hazai rendőrség helyzetén. Annál is inkább, mivel véleményük szerint a kormánykoalíciónak e testülettel kapcsolatos ígéreteiből eddig semmi nem teljesült, még időarányosan sem.- A közbiztonságot, a lakosság biztonságát nemzeti alapkérdésnek tekintjük - szögezte le dr. Kontrát Károly a sajtótájékoztató további részében. Külön is kiemelte, hogy az életnek ez az a területe, amelyre mindig áldoznia kell az országnak. Emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kormány 1998-ban első intézkedéseinek egyikeként konszolidálta a rendőrség akkori 4,5 milliárd forintos adósságállományát. Most - mint említette - az új országos rendőrfőkapitány, Bene László r. vezérőrnagy meghallgatása során derült ki, hogy jelenleg mintegy 2 milliárddal van eladósodva a honi rendőrség. Ez elsődlegesen a kevesebb költségvetési támogatás, illetve a Draskovits-csomag többmilliárdos elvonása miatt állt elő. Az ellenzék már többször felszólította a kormányt, hogy intézkedjen a testület tartozásainak kifizetésére. Az alelnök szólt a rendőrségi személyi állomány illetményrendszerének rendezetlenségéről, arról, hogy a takarékossági kényszerintézkedések a napi működést is zavarják több helyütt. Heves megyében is jellemző például, hogy a vezetők nem tudják kellően ösztönözni a minőségi munkát, értékelni a szolgálatok közötti különbséget. Épp ezért az a javaslatuk, hogy nyíljon mód differenciált illetményemelésre. Nem elégséges megoldás a most közzétett illetménykiegészítés sem. Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy a HRFK nagyon fegyelmezett gazdálkodással adósság nélküli évet zárhat, de igazán komoly beruházásokra nem kerülhetett sor. Márpedig - hangsúlyozták a Fidesz politikusai - ezen is változtatni kell.