Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Fidelitas: Nem jó diktatúrában koktélozni

[Origo@2003.01.04.] Gyürk András és Nyitrai Zsolt, a Fidelitas két képviselője írásbeli kérdést intézett Medgyessy Péter miniszterelnökhöz a kubai üdüléssel kapcsolatban. Az ellenzéki politikusok szerint ugyanis a miniszterelnök átlépte a politikai jóízlés határát, és az emberi jogok iránti érzéketlenségéről tett tanúbizonyságot. A két képviselő szerint ugyanis egy miniszterelnök nem koktélozhat egy diktatórikus országban. Az utazással kapcsolatban Medgyessy vasárnap kijelentette: nem ideológiai alapon szokta kiválasztani, hogy hova megy nyaralni. A kubai helyszín mellett az szólt, hogy ott meleg van, süt a nap és jó koktélokat lehet inni.

Gyürk András, a Fidelitas elnöke és Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke a Diktatúraellenes Akciócsoport nevében tartott hétfőn sajtótájékoztatót Medgyessy Péter miniszterelnök parlamenti dolgozószobája előtt. Az akciócsoportot 1997-ben alapították azzal a szándékkal, hogy felhívják a magyar politikusok figyelmét: ne menjenek olyan országba, ahol diktatúra van.Az ellenzéki képviselők szerint Medgyessy kubai útjával diplomáciai baklövést követett el, és az emberi jogok iránti teljes érzéketlenségről tett tanúbizonyságot. "A miniszterelnök nemcsak az országhatárt, hanem a politikai jóízlés határát is átlépte" - közölték a politikusok. Hozzátették: egy miniszterelnök esetében nemcsak a hivatalos, de a nem hivatalos utak is gesztusértékűek.

A Fidelitas írásban juttatott el kérdéseket a miniszterelnök titkárságára. Ezekben azt tudakolták Medgyessy Pétertől, tisztában van-e azzal, hogy az Amnesty International szerint Kubában jelenleg több száz embert tartanak fogva ellenzéki tevékenysége miatt. Ismeri-e az EU-nak a kubai rezsimet bíráló közös álláspontját, illetve az Amerikai Egyesült Államok Kubával kapcsolatos évenkénti állásfoglalását, és összeegyeztethetőnek tartja-e ezen információkkal kubai látogatását. A Fidelitas képviselői megkérdezték a miniszterelnöktől, hogy utazása előtt kikérte-e a Külügyminisztérium tanácsát, és kérte-e a havannai magyar külképviselet segítségét kint tartózkodása idejére személyes biztonságával kapcsolatban.

A politikusok kérdéseket tettek fel Kovács László külügyminiszternek is. Ezekben arra kíváncsiak, hogy mikor szerzett tudomást a tárca Medgyessy Péter kubai útjáról, illetve nyújtott-e ahhoz bármilyen segítséget. A kérdések mellett Gyürk András és Nyitrai Zsolt eljuttatott egy listát is a kormányfő titkárságára, amely nemzetközi jogvédő szervezetektől származó információk alapján néhány, Kubában bebörtönzött politikai elítélt nevét tartalmazza.

Medgyessy Péter vasárnap érkezett haza az ellenzék által sokat bírált kubai nyaralásáról. A Ferihegyi repülőtéren elmondta, hogy semmiféle terhet nem jelentett az állam számára Kubában töltött üdülése, amelyet magánpénzéből fedezett. A miniszterelnök kijelentette: nem ideológiai alapon szokta kiválasztani, hogy hova megy nyaralni. A kubai helyszín mellett az szólt, hogy ott meleg van, süt a nap és jó koktélokat lehet inni - mondta.