Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Medgyessy válasza Kubáról a Fidelitasnak

[MNO@2003.02.08.] Medgyessy Péter válaszlevelet írt a Fidelitas képviselőinek, akik kubai útjával kapcsolatosan tettek fel kérdéseket a kormányfőnek. A levélből kiderül, hogy a miniszterelnököt a nemzetközi szokásjog szerint kubai biztonsági emberek őrizhették az üdülése során. A Fidelitas szerint a kormányfő nem érti, vagy nem akarja megérteni a neki feltett kérdéseket.

Gyürk András, a Fidelitas elnöke és Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke a Diktatúraellenes Akciócsoport nevében tartott hétfőn sajtótájékoztatót Medgyessy Péter miniszterelnök parlamenti dolgozószobája előtt. Az akciócsoportot 1997-ben alapították azzal a szándékkal, hogy felhívják a magyar politikusok figyelmét: ne menjenek olyan országba, ahol diktatúra van.Ismerem az Amnesty International (AI) jelentéseit. Az éppen aktuális jelentést ismerhette ugyanakkor Jimmy Carter, Steven Spielberg, II. János Pál őszentsége és számos európai ország azon kormánytagjai is, akik az elmúlt években találkoztak Fidel Castróval - kezdi Medgyessy Péter miniszterelnök azt a levelét, amelyben Gyürk András és Nyitrai Zsolt fideszes képviselőknek válaszol a Fidelitas nevében feltett kérdéseikre. Mint ismert, a szervezet a miniszterelnöktől egybek közt arra várta a választ, hogy tudott-e az AI politikai foglyokról szóló jelentéséről, és összeegyeztethetőnek tartja-e ezekkel az utazását, illetve kérte-e a havannai magyar külképviselet segítségét a személyes biztonságával kapcsolatban, és tervezi-e hogy szót emel a Kubában politikai okok miatt bebörtönzött ellenzékiek érdekében.

Medgyessy válaszában leszögezi, hogy tud a Kubát sújtó amerikai embargóról, de megemlíti, hogy a szigetország tavaly az USA tizedik legfőbb kereskedelmi partnere volt. A biztonsági őrizet kapcsán a kormányfő kifejti: a nemzetközi szokásjog szerint ilyenkor a vendéglátó országot terhelik kötelezettségek, de nem kért, és nem kapott olyan biztonsági őrizetet, mint amilyen itthon indokolt.

Medgyessy Péter nem akarja, vagy nem képes megérteni a kérdéseinket - közölte lapunkkal Gyürk András, aki szerint azért sem fogadható el a kormányfő válasza, mert olyan személyiségekre hivatkozik, akik hivatalos úton tartózkodtak Kubában, és megragadták az alkalmat, hogy felszólaljanak a helyi demokratikus ellenzék érdekében. Arra azonban Gyürk Anrás tudomása szerint még nem volt példa, hogy egy demokratikus ország miniszterelnöke Kubában koktélozgasson, ahol köztudomású, hogy börtönben tartják, és kínozzák az ellenzék tagjait.

A magyar miniszterelnök a levelében azt sem cáfolta meg, hogy a nemzetközi szokásjog szerint egy olyan erőszakszervezet védelmét élvezte, amelynek tagjai éppen ezeket a börtönöket őrzik - fűzte hozzá a képviselő, aki várja, hogy a kormányfő az ismereteit felhasználva mikor szólal fel a kubai ellenzék érdekében.