Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Tiltakozunk a diktatúra ellen!

[fidelitas@2003.04.10.] Király Nóra, Nyitrai Zsolt és Szijjártó Péter, a Fidelitas Diktatúraellenes Akciócsoportjának nevében sajtótájékoztatót tartottak Kuba magyarországi nagykövetsége előtt. Az elmúlt 2 hétben 78 embert – újságírókat, tanárokat, közgazdászokat, ellenzéki politikusokat – tartóztattak le Kubában. Elmondták: tegnap Kovács Lászlónak is eljuttatták azt a kérést, hogy a magyar diplomácia súlyának megfelelően kezelje ezt az ügyet, és megkérdezik, tiltakozik-e Magyarország az emberi jogok megsértése miatt.

Nyitrai Zsolt leszögezte, a Fidelitas Diktatúraellenes Akciócsoportja eddig is tiltakozott, és eztán is tiltakozni fog, ha alapvető emberi jogok csorbulnak.
Hozzátette, a kubai kommunista diktatúra – kihasználva a nemzetközi közösség másirányú figyelmét – kíméletlenül lecsapott ellenzéki újságírókra, tanárokra, közgazdászokra. Az elmúlt két hétben a kubai hatóságok 78 személyt tartóztattak le, az első perek április 3-án kezdődtek el. Egyetlen államnak sincsen joga börtönbe vetni, meghurcolni és megalázni polgárait csak azért, mert azok másképpen gondolkodnak.

Megdöbbenéssel értesültünk arról, mondta Nyitrai Zsolt, hogy az elítéltek között van a korábban már súlyos börtönbüntetésre ítélt Marta Beatriz Roque közgazdász, a Havannai Egyetem tanára, valamint az ismert gazdasági szakértő Oscar Espinosa Chepe. José Daniel Ferrer Castillo ellenzéki aktivistát, a Movimento Cristiano „Liberación” („Felszabadítás” Keresztény Mozgalom) tagját a bíróság halálra ítélte.
Tizennyolc évet kapott Osvaldo Alonso, a Kubai Liberális Párt elnöke. A diktatúra lecsapott az ellenzéki újságírókra is: Ricardo Gonzales szerkesztőt, a De Cuba független lap kiadóját húsz évre, a nemzetközileg ismert költő, újságíró Raul Riverot, a Cuba Press hírügynökség megalapítóját szintén húsz év börtöntbüntetésre ítélték.

A diktatúra apparátusa a legelemibb jogokat sárba tiporva hozta meg ítéleteit az ellenzékiek ellen, elsősorban összeesküvéssel vádolva őket, pusztán azért, mert kapcsolatot tartottak az Egyesült Államok havannai nagykövetségével.
A tárgyalások előtt egyetlen ügyvéd sem ismerhette meg az ügyiratokat, újságírók és diplomaták nem lehettek jelen a bírósági termekben, és első ízben alkalmaztak az 1999-ben hatályba lépett, „A nemzeti függetlenség védelméről szóló 88. törvény” az állambiztonság ellen irányuló bűncselekményekről szóló passzusait.
Nyitrai Zsolt ismertette: a kubai állami terror ellen tiltakozó Amnesty International közleményében megállapította: „A kubai bíróságok nem hoztak ilyen súlyos ítéleteket ilyen sok ember ellen több mint húsz éve. Ez drámai változást jelent Kuba számára.”
Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a „bírósági színjáték” azok ellen irányul, akik „a szabadságot és a demokratikus változásokat akarják”, egyben elítélte a Castro-diktatúra újabb jogtipró lépését.

Mindennek fényében a Fidelitas, az új nemzedék szervezete a leghatározottabban elítéli a kubai diktatúra újabb, alapvető szabadságjogokat súlyosan megsértő lépését és egyben felszólítja Fidel Castro rezsimjét, hogy haladéktalanul bocsássa szabadon a fogvatartott ellenzékieket, szögezte le Nyitrai Zsolt. A Fidelitas felhív minden felelős politikai erőt, hogy csatlakozzon felhívásához.

Szijjártó Péter elmondta, hogy szerdán levélben keresték meg az ügyben Kovács Lászlót. Arra kérték, hogy a magyar diplomácia súlyának megfelelően kezelje a az emberi jogok ilyen durva megsértését. A Fidelitas tagjai várják Kovács László válaszát, és kíváncsiak, milyen lépéseket tesz a kormány.
A sajtótájékoztató után a Diktatúraellenes Akciócsoport angol nyelvű petíciót kísérelt meg átadni a Nagykövetség képviselőjének, azonban a portás közölte, hogy az Akciócsoport belépését a területre a Nagykövetség részéről megtiltották.