Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidesz szerint a kormány adót emelt


[2005.01.07.] Az idei év legfontosabb feladata a gazdaság, az egészségügy és a szociálpolitika területén, valamint az ügynökakták nyilvánosságra hozatalában történő érdemi előrelépés - közölte a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke idei első sajtótájékoztatóján, pénteken.

A politikus kifejtette: működő és fejlődőképes, növekvő gazdaság kell ahhoz, hogy javítani lehessen az ország helyzetén, és növelni lehessen a támogatásokat. A liberálisok szorgalmazzák a további adócsökkentést is, aminek a 2006-os adótörvényekben már meg kell jelennie - mondta. Példaként említette, hogy Szlovákiában 2004. január 1-től, Romániában pedig 2005. januárjától tértek át az egykulcsos, 20 százalék alatti adóra, és több újdonsült uniós tagállam is így tett.

Kuncze Gábor azt mondta, a befektetőkért és az erőteljesen növekvő gazdaságért folytatott versenyben való helytálláshoz adócsökkentés kell, és szóba jöhet az adórendszer radikális változtatása is. Szólt arról, hogy a befektetők előtt tornyosuló akadályokat is át kell tekinteni, illetve szabad utat kell biztosítani a gazdaság szereplőinek, mivel ez az ország érdeke.

Kuncze Gábor szerint az egészségügyben már nem az a nagy kérdés, hogy kell-e privatizálni, hanem hogy van-e elég bátorság a finanszírozási rendszer megváltoztatásához, a több biztosítós modell kialakításához. 2005-ben ennek előkészítése meg kell, hogy történjen, emellett folytatódnia kell a magántőke bevonásának is - jelentette ki. A pártelnök elmondta: az SZDSZ kész arra, hogy aktualizálja és tavasszal a parlament elé terjessze a járóbeteg-ellátás privatizálásáról szóló korábbi javaslatát. "(...) vitát fogunk provokálni arról, hogy vajon milyen irányú lépésekkel lehet a magyar egészségügy rendszerének egészét megreformálni" - mondta.

A politikus szerint a szociálpolitika területén el kell dönteni, hogy mindenkinek kisebb összeggel, vagy kizárólag a rászorulóknak több pénzzel segít az állam. Mint mondta, ez összefügg az adórendszerrel és a versenyképességgel is, hiszen ez utóbbi vonzza a befektetőket, akik munkahelyeket teremtenek. A megfelelő jövedelműek számára pedig nem szociális támogatás, hanem adókedvezmény kell - közölte.

Kuncze Gábor beszélt arról, hogy úgy tűnik, az SZDSZ javaslatát megfogadva a szocialisták is támogatják az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát. Ugyan törvényjavaslat még nem született, de "szembe fogunk nézni a közelmúlt történelmünkkel". Úgy fogalmazott: "lehet, hogy kicsit fájni fog, viszont biztos, hogy megszűnik ez az állapot (...), amikor újabb és újabb nevek buknak a nyilvánosság elé".


Az ellenzéki álláspont


Nyitrai Zsolt fideszes képviselő az MTI-vel közölte: a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következtében a magyar államadósság elérte a kritikus szintet, jelenleg annak egy főre jutó része megközelíti a 300 ezer forintot. Az SZDSZ adócsökkentési elképzeléseiről azt mondta: a szabad demokraták tavaly mintegy 30 esetben szavaztak igennel az adóemelésre.

Az egészségüggyel kapcsolatban Nyitrai Zsolt kifejtette: a decemberi népszavazáson az emberek többsége a kórházak eladása ellen foglalt állást, és a többségi véleményt a kormányzatnak is tiszteletben kellene tartania. Mint mondta, a gazdaság és az egészségügy állapota, valamint az adóemelések miatt az emberek nem érzik magukat biztonságban Magyarországon.

Az állambiztonsági akták nyilvánosságra hozatala kapcsán szólt arról: a Fidesznek is az a célja, hogy ez a kérdés megnyugtatóan rendeződjön, ugyanakkor léteznek ennél jóval nagyobb problémák, amelyek az emberek mindennapi életét érintik.