Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Szorul a hurok

[fidesz@03.07.31.]
Úgy tűnik, hogy az a fajta gazdaságpolitikai koncepciótlanság, amely Medgyessy Péter kormányát jellemzi, az egészségügy, az önkormányzatok és a felsőoktatás után elérte az otthonteremtést is. Szorul a hurok az állampolgárok nyaka körül - jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján a Fidelitas két alelnöke, Nyitrai Zsolt és Szijjártó Péter.
A Fidelitas alelnöke emlékeztetett: az elmúlt hónapokban a kabinet a legdrasztikusabb szigorításokat vezette be az Orbán-kormány által elindított lakástámogatási rendszerben.
- Teszik mindezt az igazságosság leple alatt, holott az igazságosság helyett egyértelműen az embereken való spórolás dominál ebben az intézkedéscsomagban - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
Az országgyűlési képviselő rámutatott: az Orbán-kormány otthonteremtési programjának sikerét az adta, hogy abban a kormány integrálta a szociális-, az adó- és a lakáspolitikát. Ennek az integrált adórendszernek volt az egyik talán legfontosabb eleme az adójóváírás lehetősége, amelynek keretében a lakáshitelt igénybe vevők a kamat egy részét, évente maximum 240 ezer forintot leírhattak az adójukból.
- Akik éltek ezzel a lehetőséggel, fillérre pontosan számolták ki a törlesztendő részleteket és fillérre pontosan számolták ki azokat a lehetőségeket, amelyek könnyítéseket jelentettek számukra. A Medgyessy-kormány ezt a lehetőséget veszi el az állampolgároktól - mondta Szijjártó Péter.
Hozzátette: korábban már sejteni lehetett, hogy a felelőtlen költségvetési politika és a gazdaságpolitika teljes hiánya következtében a válság begyűrűzik az otthonteremtés területére is.
- Már a Nemzetközi Valutaalapnak is szemet szúrt, hogy a kormány gazdálkodása bizony nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. Az IMF bizalmas jelentése - amelyet egyébként a sajtó előbb hozott nyilvánosságra, mint arról a kormány tudomást szerzett volna - leírja, hogy komoly szigorításokra, azaz a kiadások visszaszorítására és az állampolgároknak juttatott kedvezmények, támogatások megvonására van szükség. Ezen jelentés szellemében születnek azok a döntések, amelyeket az utóbbi napokban hoz a kormány - mutatott rá a politikus.
Hozzátette: érdekes módon azonban ezek a költségvetési megvonások, amelyek kiterjednek a felsőoktatásra, az önkormányzatokra és a kórházakra, nem vonatkoznak a Miniszterelnöki Hivatal luxusautó- és irodabútor-beszerzésére, illetve a Gripen vadászrepülőgépek levegőben tölthetővé tételére.
- Aggályos, hogy az MSZP-SZDSZ kormány intézkedésének visszaható hatálya van, ugyanis az adójóváírás eltörlésével jelentősen megváltozik az állampolgárok döntési környezete. Azt pedig, hogy a szocialista frakció egy álságos, hazug, kirakatba való egyeztetéssel próbál meg úrrá lenni a helyzeten, a Fidesz szánalmasnak tartja - jelentette ki Szijjártó Péter.

- A sajtóból értesülhettünk arról, hogy a pénzügyi tárca és a szocialista frakció a tegnapi nap folyamán egyeztetett a lakáshitelek után igénybe vehető adójóváírás módosításáról. A Fidesz azonban azt is fontosnak tartaná, ha az érintetteket, vagyis a lakáshitelt igénybe vevőket is megkérdeznék - mondta Nyitrai Zsolt. - A választási kampányban ugyanis nem esett szó az otthonteremtési program ilyetén mértékű csorbításáról.
A Fidelitas alelnöke hozzátette: a lakásügyi kormánymegbízott Nap-keltében elhangzott elszólása arról tanúskodik, hogy már a kampány idején is létezett ez a terv. Csabai Lászlóné ugyanis azt hangoztatta, hogy "a rossz dolgokat az ember nem mondja a választások előtt".
- A Fidesz úgy látja, hogy a Medgyessy-kormány már nem veszi emberszámba az embereket, hanem csak olyan mutatóknak tekinti őket, akiken spórolni lehet.
Ezért Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt írásbeli kérdéssel fordul az ügyben Medgyessy Péterhez "Esélyegyenlőtlenség és létbizonytalanság a lakáspolitikában - Kinek jó ez?" címmel.