Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidelitas a lakáshitelekről


[2003.05.20.] A Fidelitas bírálja a kormányt a lakáshiteleknél tervezett változtatások kapcsán, illetve az ügyben tapasztalható információhiány miatt.
A Fidelitas budapesti sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott, Medgyessy Péter a lakáshitelek struktúrájának átalakítása ügyében ismét lebegtet. Nyitrai hozzátette, a lakáshitelek "megfojtásának atyja" maga a kormányfő, végrehajtója pedig Csabai Lászlóné lakásügyi kormánybiztos.
Elhangzott, ha a hitelezési rendszert a kormány elképzelései szerint alakítják át, akkor aki ötmillió forintos hitelt vett fel húsz évre, és most ezt havi 30 ezer forinttal törleszti, a jövőben ugyanezt a hitelt havi 48 ezer forinttal törleszti majd.
A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter alelnök a Fidelitas nevében kritizálta, hogy az állam a lakáshitelek kapcsán a kezességvállalás megszüntetését és a kamattámogatás csökkentését fontolgatja. Helytelenítette azt a tervezett megszorítást is, hogy ha családon belüli lakásvásárlás történik, akkor a családtagokat kizárnák a kedvezményből.
A Fidelitas tudomása szerint az IMF ajánlásában restrikciós intézkedésekre biztatja a kormányt, amelyek között a lakástámogatások megszüntetése is szerepel. Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy a Bokros-csomag után nem vezetnek be egy IMF-csomagot. Az előző kormány tevékenysége kapcsán a politikus úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kabinet politizálása a fiatalokról szólt, és - mint azt a kedvezményes lakáshitelek ügye mutatja - érzékeny volt a fiatalok problémáira.
Utalt arra, hogy 2002-re a kedvezményes lakáshitelek bevezetését követően a jelzáloghitel-állomány nyolcszorosára nőtt és így elérte a 270 milliárd forintot.