Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A Medgyessy-kormány ifjúságpolitikája megbukott


[2004.04.24.] "Félidőben a Medgyessy-kormány ifjúságpolitikája" címmel tartottak sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt Dobó László és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselők, a Fidelitas alelnökei .

Nyitrai Zsolt elmondta: "az ifjúsági támogatások területén a Medgyessy kormányzat bankárszemlélettel járt el", és szétverték a polgári kormány e téren megvalósított eredményeit. Hozzátette: Medgyessy Péter a 2002-es választási kampányban azt ígérte, hogy nem változtatnak a kedvezményeken, a valóságban azonban az otthonteremtési támogatás rendszerét "teljesen szétverték", a diákhitel kamatai és törlesztőrészletei folyamatosan növekedtek, és csúcsára emelkedett a pályakezdő munkanélküliség is. Így a Medgyessy-kormány a félidős bizonyítványosztáson ifjúságpolitikából megbukott - összegzett a politikus.
Dobó László kifejtette: a miniszterelnök azt ígérte, hogy több szolgáltatás ingyenessé válik, ezzel szemben sokkal drágábbak lettek. Mint mondta, nem épül az országban a megígért tízezer új kollégiumi férőhely; Magyar Bálint oktatási miniszter szerdán a parlamentben már csak 7500 új férőhelyről beszélt.
A politikus szólt arról is, hogy az iskola és a lakóhely közötti közlekedés nem lett ingyenes, hanem 2003 novemberétől, illetve 2004. január 1-jétől 9-10 százalékkal növekedtek a költségek. Hozzátette: ingyenes tankönyvet az iskolások kis hányada kap csak, és az ahhoz szükséges forrásokat az iskoláknak, illetve az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk, valamint a bölcsődei, óvodai és általános iskolai étkeztetés költségei is 10-12 százalékkal növekedtek 2003-hoz képest. Nem lett ingyenes a jogosítvány megszerzése sem, és az ingyenes iskolatejet is az önkormányzatokkal fizettetik meg - közölte Dobó László.