Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Országjárás az ifjúsági párbeszéd érdekében


Nyitrai Zsolt

[2004.09.02.] Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke, fideszes országgyűlési képviselő szerint ma Magyarországon nincs ifjúsági párbeszéd. Szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szeptembertől a Fidelitas a társadalmi párbeszéd elősegítése érdekében országjárásba kezd.

Megvalósulatlan ígéretek


Nyitrai Zsolt kiemelte, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzatban nincs, és nem is volt igazából gazdája az ifjúságpolitikának. "Jánosi Györgynek - aki egy évig állt az ISM élén - parkolópálya volt a miniszterség, míg az őt követő Gyurcsány Ferenc a minisztériumot ugródeszkának tekintette" - tette hozzá. A politikus szerint a kormányzati döntések is abba az irányba mutatnak, hogy az ifjúságpolitika nem kap elég hangsúlyt. "Elég megemlíteni az otthonteremtési támogatások szétverését, hiszen ma Magyarországon egy fiatalnak szinte lehetetlen lakáshoz jutnia. A diákhitelek kamatai, törlesztő részletei folyamatosan növekednek. A KSH adatai szerint csúcson áll a munkanélküli pályakezdő fiatalok száma" - sorolta a problémákat a Fidelitas alelnöke. A képviselő aláhúzta, a kormánypártok választási kampányban megfogalmazott ígéretei csupán ígéretek maradtak. "Sehol sincs az a 10 ezer kollégiumi férőhely, amelyet megígértek, nem ingyenes a jogosítvány megszerzése sem. Az ingyenes tankönyvre vonatkozó ígéretekkel ellentétben egyre nagyobb problémát jelent sok családnak a tanévkezdés" - emelte ki.


Országjárás a párbeszéd érdekében


A Szövetség országgyűlési képviselője sajnálatosnak nevezte, hogy az összes olyan fórumot megszüntették, illetve jogosítványait elvették, amelyek korábban alkalmasak voltak az ifjúsági párbeszédre. "Nincsen ma Magyarországon a kormányzat és a fiatalok között párbeszéd" - szögezte le. Nyitrai Zsolt ezen problémák tükrében bejelentette, hogy a Fidelitas, a Fidesz társszervezete szeptember elsejétől országjárásba kezd. "Szeretnénk eljutni minden egyetemi városba, sok kistelepülésre, hogy megkérdezzük a fiatalok véleményét az őket érintő kérdésekről, mivel nincs Magyarországon ifjúsági párbeszéd" - hangsúlyozta. Elmondta, hogy egy jelentést készítenek a fiatalok helyzetéről, amelyet az országos választmány megtárgyal novemberben, és ez egy ifjúságpolitikai program alapját képezi majd.