Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Nyitrai Zsolt: a rendőrség helyzete válságos


[2005.07.29.] - Az MSZP és az SZDSZ nem váltotta be 2002-es ígéreteit, a magyar rendőrség helyzete siralmas, pénzügyi és személyi problémák nehezítik működését - mondta Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő pénteken Budapesten.

Három év kormányzás után az ígéretekhez képest, melyek a létszám növelésére, a bérek emelésére és az infrastruktúra fejlesztésére vonatkoztak, a rendőrségi autók balesetveszélyesek, az informatikai eszközök elöregedtek, a rendőrség létszámhiányos - jelentette ki Nyitrai Zsolt, a rendészeti munkacsoport tagja, a rendőrség helyzetét értékelő sajtótájékoztatóján.
"A rendőrök nem megfelelő higiéniai, egészségügyi és biztonsági körülmények között végzik munkájukat"- idézte a fideszes képviselő Takács Albert helyettes ombudsman 2004-es jelentését. "Ez veszélyezteti a rendőrök, de az állampolgárok alkotmányos alapjogait is" - figyelmeztetett.
A személyi állomány kapcsán elmondta, hogy 2002-től állandósult a rendőrségnél a létszámleépítés, és a Gyurcsány-kormány bevezette a kényszernyugdíjazás rendszerét. Ezen túl 2004-ben azáltal, hogy a Gyurcsány-kormány nem fizette ki a 13. havi fizetést, egy havi fizetést vettek ki a határőrök, tűzoltók, köztisztviselők zsebéből - mondta.
A rendőrség pénzügyi helyzetét Nyitrai Zsolt aggasztónak nevezte. Mint mondta, ahhoz, hogy a rendőrség minimálisan működjön, másfél milliárd forint plusz pénzre lenne szüksége, ehhez képest azonban a Gyurcsány-kormány a jelenlegi forrásokból másfél milliárd forintot zárolt. Hozzátette: 2006-ban 45 milliárd forint elvonás éri majd a Belügyminisztériumot, amit főként a hivatásos állomány fog megérezni, mivel ez az eddiginél is nagyobb, soha nem látott létszámleépítéshez vezethet.

Kontrát Károly, a Fidesz rendészeti munkacsoportjának vezetője elmondta: 2004-ben hosszú idő után ismét nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma, ami a rendőrség helyzetének romlásával is összefüggésben van.
Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Belügyminisztérium felszólította a belügyi irányítás alatt álló intézményeinek vezetőit, mérjék fel az értékesíthető ingatlanok számát. Információi szerint a határőrség Labanc utcai országos parancsnokságát is el akarják adni. A hiányzó működési források pótlására az ingatlanvagyon "elherdálása" felelőtlen politikai lépés - jelentette ki Kontrát Károly.