Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Diplomával a munkanélküliségbe


[2003.10.13.] A Fidesz és a Fidelitas hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón bírálta a Medgyessy-kormányzatot, mondván: a munka világában is magára hagyta a fiatalokat. Nyitrai Zsolt a Fidelitas alelnöke, országgyűlési képviselő bejelentette: hétfőn a Fidelitas munkacsoportot hozott létre, amely azt fogja vizsgálni, történik-e negatív diszkrimináció a fiatalokkal szemben a leépítések során.

Sajtóhírek szerint a közszférában végrehajtásra kerülő létszámleépítés elsősorban a fiatal munkavállalókat fogja érinteni. Ezzel egy olyan korosztály kerül még veszélyeztetettebb helyzetbe, amelyet amúgy is kétszeresen sújtanak a munkanélküliség hátrányai - mutatott rá Őry Csaba, a Fidesz foglalkoztatáspolitikai munkacsoportjának vezetője.

- A munka világa a mai Magyarországon nem a fiatalok világa, hiszen a korosztályi munkanélküliség jelentős mértékben növekedett az elmúlt időszakban - közölte Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke, fideszes országgyűlési képviselő. Mint mondta, a KSH adatai alapján a magyarországi munkanélküliek 22,3 százaléka fiatal, a korosztályi munkanélküliségi ráta pedig az átlagos 5,7 százalékhoz képest 13,2 százalék. Nyitrai Zsolt elmondta: a Fidelitas képviselői a nap folyamán írásbeli kérdést intéznek Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterhez azzal kapcsolatban, hogy a közszférában várható leépítések hány százaléka érinti a fiatalokat, valamint, hogy mi lesz az állásukat elveszítők sorsa. Szólt arról is: hétfőn a Fidelitas munkacsoportot hozott létre, amely azt fogja vizsgálni, történik-e negatív diszkrimináció a fiatalokkal szemben a leépítések során.

Őry Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány múlt heti bejelentése szerint 100 ezer munkahelyet teremtenek a ciklus végéig. - Úgy tűnik, igen komoly erózió alá került a választási ígéreteknek a foglalkoztatásra vonatkozó része, eredetileg ugyanis 400 ezer új munkahelyet ígértek. Ezek után kíváncsian várjuk, hogyan sikerül ezt a kevésbé ambiciózus tervet teljesíteni - fogalmazott Őry Csaba. Mint mondta, a közszférában tervezett 8 ezer fős leépítés akár a több tízezres nagyságrendet is elérheti, amennyiben az önkormányzatok nem kapnak forrásokat az időközben végrehajtott béremelésekre.