Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Fidelitas: Önkormányzati Képviselők Klubja

[fidelitas@2003.03.01.] Március első napján, szombaton tartotta első összejövetelét a Fidelitas az önkormányzati képviselőinek és az önkormányzatiság, a közélet iránt érdeklődőknek. Az Önkormányzati Képviselők Klubjának vendége volt Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Deutsch Tamás, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője, Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere. A Fidesz önkormányzati kabinetjét Balsay István képviselte. A megnyitó beszédet Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke mondta.
A Fidelitas képviselői napokon belül törvénymódosításban kezdeményezik a Büntető Törvénykönyvnek a közrend megzavarására irányuló passzusai felülvizsgálatát - jelentette be Rogán Antal beszédében. Rámutatott: a rendőrség jogköreinek jelentős szűkítését az indokolja, hogy az elmúlt hónapokban többször is korlátozni próbálták a polgárok szabadság jogainak gyakorlását. A képviselő úgy látja: a demonstrációk lehetséges megtagadásának mérlegelése során a rendőrség sokszor nem úgy jár el, ahogy egy demokráciában, hanem úgy, ahogy egy pártállamban szokás. Kihangsúlyozta: az új nemzedék számára a szabadsághoz való viszony már egészen más, mint az előző korosztálynak.
- Lehet, hogy Magyarország felnőtt a demokráciához, de a jelenlegi rendőrségnek a jelenlegi hatalom mellett ez nem sikerült - fogalmazott.
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Fidelitas képviselőinek figyelmét arra hívta fel: helyi politizálásuk során tekintettel kell lenniük arra, hogy a sajtóban "a pálya balra lejt". Kiemelte: amit az egyik oldalon bocsánatos bűnként, azt a másik oldalon skandalumként értékeli a média. Kósa Lajos úgy vélte, hogy az önkormányzatok ebben a ciklusban működőképességük határára értek, amit az is jelez, hogy a mintegy 3100 helyhatóság több mint fele deklaráltan nem tudja ellátni feladatait. Hozzátette, hogy 1990 óta folyamatosan romlik az önkormányzatok finanszírozási helyzete. A jelenlegi támogatási rendszerről szólva kifejtette: hiába vezette be a kormányzat a "felülről nyitott" pénzügyi alap, az úgynevezett "bérhiki" intézményét a forráshiányos önkormányzatok számára, ha a pályázás lehetőségét egy pénzügyminisztériumi rendelettel lényegében lehetetlenné tették. Elmondta: csak azok az önkormányzatok felelhetnének meg a feltételeknek, amelyeknél katasztrófa történt. Kósa Lajos szerint az önkormányzatok működését már csak a helyi túlélési stratégiák biztosíthatják, ezért szükség lenne a helyhatósági feladatok és az önkormányzati rendszer újragondolására.
Deutsch Tamás, a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakcióvezetője arról beszélt: a parlamentnek egy új Budapest törvényt kellene alkotnia. - Nem a főváros közigazgatási rendszerét kell újra szabni, hanem annak a biztosítékát kell megteremteni, hogy a fejlesztési tervek a változó önkormányzati és kormányzati politikai erőviszonyok között is megvalósíthatók legyenek - mondta. Kiemelte: az olimpia megrendezéséről készített tanulmány egyfajta városfejlesztési koncepcióként alkalmas lehet arra, hogy az új Budapest törvényt megalapozzák. Deutsch Tamás a Terror Háza pengefalának fennmaradása körül kialakult helyzetről szólva értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Demszky Gábor főpolgármester 12 év után először városszépészeti kérdésben emelte fel a szavát. Mint mondta: mindenhol a világon, egy, a fasizmus áldozatainak is emléket állító kulturális intézmény elleni, építészetinek álcázott támadás burkolt antiszemitizmusnak minősül. Deutsch Tamás szerint a fővárosi vezetés - kormányoktól függetlenül - már 12 éve a "meg nem értett zseni" képében próbál megjelenni, miközben például egyetlen méter metró sem épült.
A továbbiakban Balsay István bepillantást engedett az önkormányzati kabinet munkájába, és beszédében külön felhívta a figyelmet a pályázatokra és tervek megvalósíthatóságát befolyásoló tényezőkre.
Lázár János, Hódmezővásárhely fiatal polgármestere személyes tanácsokat adott arra vonatkozólag, hogy egy fiatal képviselő milyen úton-módón tudja magát elfogadtatni az idősebb generációval, valamint rámutatott arra, hogy egy képviselő nem csak a rá voksolókat képviseli, hanem minden szavazót.
A beszédek után még hosszú ideig folyt a párbeszéd kérdés-felelet formájában.
A rendezvény főszervezője, dr.Nyitrai Zsolt elmondta, hogy nagyon hasznos volt a többórás tanácskozás, és különösen örül annak, hogy több mint száz képviselő jelent meg szerte az országból.