Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Az Önkormányzatok egyharmada eladósodott(Balázs József, Nyitrai Zsolt és Tóth József)

[2004.09.10.] A kormány elhibázott politikája a csőd szélére juttatta az önkormányzatokat, a FIDESZ által is megszavazott közalkalmazotti bérfejlesztés fedezetét nem biztosították - mondta dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő "Az önkormányzatok helyzete Heves megyében" címmel tartott sajtótájékoztatón.

Nyitrai Zsolt kiemelte: az önkormányzatok adóssága országosan 120 milliárd forint, hitelfelvételre kényszerültek és vagyonuk felélésére, miután a többlet feladatokhoz nem kaptak kiegészítést. A 3200 önkormányzat egyharmada önhibáján kívül adósodott el. Ugyan 4 milliárd Ft-ot különített el a kormány a pályázatok segítésére, de a tapasztalatok szerint legtöbben az önerőt sem tudják előteremteni, így a pályázatok elérhetetlenek. A sajtótájékoztatón dr. Tóth József Tiszanána polgármestere kijelentette: hazánkban ma gazdasági és társadalmi válság van, nőttek a társadalmi különbségek, csak statisztikailag csökkent a munkanélküliség, ami Tiszanánán például 25-30%-os. Az idén a közhasznú munkák célkerete felére csökkent, a megnövekedett közüzemi díjakat a családok nagy része nem tudja fizetni. Balázs József Nagyréde polgármestere hangsúlyozta: eddig csak adóemeléseket tapasztaltak, kíváncsian várják a beígért adócsökkentéseket, miután eddig az önkormányzatok az adópolitikának is a vesztesei voltak.