Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Orbán-Gyurcsány: 270 ezer: 12 ezer


[2005.07.13.] Nem véletlen, hogy kevesen élnek a Fészekrakó program által kínálta lehetőségekkel, azért élnek vele kevesen, mert ez valójában nem baloldali program, hanem liberális, és mint liberális program keveseknek kínál lehetőségeket - hangzott el Rogán Antal és Nyitrai Zsolt szerdai közös sajtótájékoztatóján. Letölthető PowerPoint-prezentáció>>>


Az otthonteremtési támogatás a polgári kormány idején szinte mindenki számára elérhető volt, Gyurcsány Ferenc lakástámogatási rendszere viszont csak egy szűk és tehetős kör számára elérhető - mondta Nyitrai Zsolt.
A képviselő megfogalmazása szerint ennek oka az, hogy a Gyurcsány-kormány Fészekrakó programja "nem baloldali program, hanem egy liberális program".
Rogán Antal szerint "egyáltalán nem felel meg a valóságnak" a Gyurcsány-Orbán vitán elhangzott kormányfői kijelentés, mely szerint a polgári kormány időszakában főleg a jómódúak vették fel az otthonteremtési támogatásokat, nagyon gyakran befektetési, ingatlanspekulációs céllal.
A politikus ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Ha összevetjük egymással a Gyurcsány-kormány lakáspolitikai programját és a polgári kormány otthonteremtési programját, akkor ki fog derülni belőle, hogy a polgári kormány otthonteremtési programja az, ami sok embernek kínált lehetőséget, még ha nem is feltétlenül nagyot, míg Gyurcsány Ferenc lakáspolitikája az, amely keveseknek kínál lehetőséget, ezen keveseknek viszont bizonyos értelemben nagyot". A frakcióvezető-helyettes a mostani és az előző kormány lakáspolitikáját összevetve elmondta, hogy a polgári kormány idején bevezetett új lakás építésére vonatkozó 400 ezer forintos áfa-visszatérítési lehetőséget a Medgyessy-Gyurcsány kormány megszüntette.Kitért arra is, hogy a polgári kormány idején létezett egy havi húsz ezer forintos adókedvezmény is, amit az átlag jövedelemmel rendelkezők túlnyomó többsége igénybe tudott venni. "A Medgyessy-Gyurcsány kormány ezt az adókedvezményt a felére csökkentette, a nagyságát pedig limitálta 340 ezer forintos éves jövedelemig" - tette hozzá. A honatya szerint Gyurcsány Ferenc azon megállapítása sem felel meg a valóságnak, hogy a polgári kormány otthonteremtési programját kevesen és gyakran ingatlanspekulációs céllal vették fel.
Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány alatti támogatásokat 270 ezren vették igénybe, és ebből 261 ezren mindössze egyszer vették fel a támogatást. Rogán Antal szerint az átlagos hitelnagyság 3, 6 millió forint per fő volt, ami szintén azt mutatja, hogy a támogatásokat nem spekulációs céllal vették fel.
Összehasonlításként elmondta, hogy a Gyurcsány-kormány által meghirdetett kedvezményeket új lakásra 7 ezren, használt lakásra pedig mindössze 5 ezren vették igénybe június közepéig. "Az átlagos hitelnagyság nem változott, sőt egyes adatok szerint nőtt" - tette hozzá.
Rogán Antal példaként felhozta, ha valaki a polgári kormány idején 8 millió forintos kölcsönt akart felvenni 15 éves futamidővel, akkor a havi 20 ezer forintos adókedvezményt is figyelembe véve havi 36 ezer 500 forintos törlesztő részélettel kellett számolnia. Ezzel szemben 61 ezer forintos nettó törlesztő részlettel kell annak számolnia, aki a Gyurcsány-kormány idején vesz igénybe otthonteremtési támogatást" - hangsúlyozta.