Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Európai Autómentes Nap

[2005.09.20.] Legyen ingyenes a helyi járatú autóbuszközlekedés az Európai Autómentes Napon! - Fidelitas sajtótájékoztató.

Európai Autómentes Nap - "Clever Commuting"

Az Európai Bizottság irányelve szerint az idei Európai Autómentes Nap mottója:
"CLEVER COMMUTING", azaz "MUNKÁBA, ISKOLÁBA - KÖRNYEZETBARÁT MÓDON" Az Európai Autómentes Nap, annak mottója kiváló alkalmat teremt a tömegközlekedés népszerűsítésére, ezért a Fidelitas Heves megyei elnöksége kéréssel fordult a megyében működő Agria, Hatvani és Mátra Volán Rt-hez, melyben kéri, hogy szeptember 22-re - csütörtökre - tegye ingyenessé a helyi járatú autóbuszok használatát.

"Ez a kezdeményezés kiváló alkalom arra, hogy a bekapcsolódó települések kimutassák, hogyan viszonyulnak a környezetvédelmi kérdésekhez. Egy napra - lehetőleg minden év szeptember 22-én - a helyi önkormányzatok más megvilágításban mutathatják meg a városközpontot, egyes területeken korlátozhatják a gépjárműforgalmat, bátorítják a fenntartható közlekedési eszközök használatát, és felhívják a figyelmet arra, hogy az állampolgárok közlekedési eszközökkel kapcsolatos döntései milyen környezeti hatással járnak."
Európai Bizottság - EurocitiesOroján Sándor, a Fidelitas Heves megyei elnöke szeptember 20-án, Egerben tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a Fidelitas olyan kezdeményezéssel élt, amely 2003-ban már több helyszínen, például Miskolcon, Tatabányán is megvalósult. Az autóbusz-vállalatok a korábbi, levélben történő megkeresésre nem reagáltak. A Fidelitas Heves megyei elnöksége reméli, a kezdeményezés nyilvános megismétlése nagyobb sikerrel jár majd. Az autóbusz-vállalatok a Fidelitas kezdeményezésének felkarolásával hozzájárulhatnának környezetünk védelméhez és az Európai Autómentes Nap magyarországi sikeréhez egyaránt.