Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidelitas a fiatalokat félti


[2004.09.22.] A nemrégiben országjárásba kezdett Fidelitas szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állomásozott. A sajtótájékoztatót Román István és Nyitrai Zsolt tartotta.

Román István, a Fidelitas országos elnökségének tagja bevezetőjében elmondta, hogy Jánosi György parkolópályára terelte az ifjúságot, míg Gyurcsány Ferenc ugródeszkának használja a fiatalokat, viszont egyikük sem tesz, tett semmit értük. - Azt sem tudjuk, hogy lesz-e egyáltalán gyermek-, ifjúsági és sportminiszterünk. Hiányzik a kommunikáció, a párbeszéd a kormány és a fiatalság között - jegyezte meg Román István. - Ma Magyarországon a fiatalok kérdéseivel csak papíron foglalkoznak. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy legalább mi megkezdjük a párbeszédet, ha már a kormány nem tesz a jövő nemzedékéért semmit - kezdte mondandóját Nyitrai Zsolt. - Nagyobb városok középiskoláiba, főiskoláira látogatunk el, ahol megkérdezzük a diákokat, hogy mi foglalkoztatja őket. A kormány megígérte, hogy tízezer új kollégiumi férőhelyet alakít ki, ám ez idáig nem történt semmi, pedig már a kormányzati ciklus felén túl vagyunk. Továbbá ígéretet tettek arra, hogy ingyenessé teszik a jogosítvány szerzését. Arról is szó volt, hogy ingyenes lesz a lakóhely és az első oktatási intézmény között a közlekedés. Ám nem csökkentek az utazási kedvezmények sem. 2000-ben készítettünk egy reprezentatív felmérést, amely arra kereste a választ, hogy mi foglalkoztatja leginkább a fiatalságot. A három legfontosabb dolog: a munkahely, az otthonteremtés és a tanulás. Hazánkban most csúcson van a pályakezdő munkanélküliek száma, hiszen sosem volt ilyen magas ez az adat. Szinte lehetetlen manapság egy fiatal házaspárnak lakáshoz jutnia. Azt se felejtsük el, hogy a "diákbarát" diákhitel kamata folyamatosan nőtt. Soha nem volt ilyen bizonytalan a fiatalok helyzete - összegzett az országgyűlési képviselő. Román István végezetül megjegyezte: Szabolcs-Szatmár-Bereg a legfiatalabb megyék egyike, hiszen nálunk igen magas a fiatalok aránya. - Ám sajnos a tanult fiatalok elvándorlásában is kiemelt helyen, egész pontosan a második helyen állunk Borsod-Abaúj-Zemplén megye után. A statisztika azt mutatja, hogy legtöbben a fővárosba, illetve a két szomszédos megyébe vándorolnak, amit jó lenne megállítani.