Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Csődbe ment a nagy ígéretek bankja


[2004.06.06.] A jégesővel kísért vihar ellenére hatalmas tömeg gyűlt össze az Összefogás Napján a Műegyetem előtt. "Mindenkinek el kell mennie június 13-án szavazni, aki nem akarja, hogy 2006-ban reménytelen állapotban várja az ország a választásokat" - mondta Orbán Viktor.

Beleszólhatunk a döntésekbe


A rendezvényen a pódiumon foglaltak helyet a Szövetség Szabad Európa Listáját támogató tudósuk, művészek, sportolók, mint például Nemeskürty István, Gyarmati Dezső, Csókay András, Eperjes Károly, Csoóri Sándor, Bánffy György, Kárpáti György, Gulyás Dénes és Pitti Katalin. Schmitt Pál, a Szövetség alelnöke, a Szabad Európa Lista vezetője leszögezte: a gyűlés résztvevői "megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk, hogy sokan bíznak bennünk, és hogy csak együtt sikerülhet". "Meg kell tanulnunk, hogy sorsunkat Brüsszelből és Strasbourgból is irányítják" - jelentette ki Schmitt Pál. Hozzátette, hogy ezúttal van beleszólási jogunk a döntésekbe, és éppen ezért nem mindegy, hogy melyik európai parlamenti frakcióban és kik képviselik hazánkat. A Fidesz listájáról elmondta, hogy befutó helyen kaptak rajta helyet a Szövetség partnerszervezeteinek jelöltjei, akik közül mindenki tudja már, hogy melyik bizottságban fog dolgozni, és hogy Magyarország melyik régióját fogja képviselni, amelynek sorsáért felelősséggel tartozik.

Mindenki menjen el szavazni!


"Tudatában vagyunk annak, hogy mi huszonnégyen kimegyünk, de tízmillió ember itthon marad, és nekünk kint azon kell dolgoznunk, hogy az itthon maradottak sorsa jobbra forduljon" - szögezte le Schmitt Pál. A szövetség alelnöke beszédében kiemelte, hogy egyedül a Fidesz rendelkezik világos Európa-képpel, Magyarország Európában elfoglalt helyéről szóló programmal. "Mi készen vagyunk Európa egységéhez és sokszínűségéhez hozzájárulni, és elvárjuk, hogy az Európai Unió tartsa meg szolidaritását, adjon mindenki számára egyenlő esélyt, és teremtse meg mindenki számára a békét és a biztonságot." Schmitt Pál végezetül arra kérte a jelenlévőket, menjenek el szavazni, hozzanak el magukkal szülőt, gyereket, barátot, ismerőst, és hogy "mutassuk meg, hogy első alkalommal a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szolidaritásból, szervezettségből, fegyelemből is kész felvenni a versenyt vetélytársaival!"


Kovácsék becsapták az embereket


Pokorni Zoltán, a Szövetség alelnöke egy politikai hirdetésre utalva hangsúlyozta, hogy míg a versenytársnak csak hirdetései vannak, addig a Szövetség elkészítette Európa-programját. "Kovács László többször próbált meg minket belehúzni ebbe az érzelemittas, fülledt politikai mocsárba" - mondta. "Kovács úr nem kezdő politikus, és azt gondolja, hogy akkor van nagyobb esélye a jövő héti választáson, ha azt mondja, hogy bár becsapták az embereket, még mindig ők védik meg az őket a gyalázatos Fidesztől." A Fidesz alelnöke szerint nem véletlen, hogy Kovács László párbajozni szeretne: "Miért kéne nekünk mindig bokszolni, verekedni?" " tette fel a kérdést - "az embereknek elegük van azokból a politikusokból, akik mindig a másikkal foglalkoznak, és sose velük, sose az emberek gondjaival" - tette hozzá.

Pokorni Zoltán emlékeztetett a Medgyessy-kormány költségvetési politikájának kudarcára, amelyet a miniszterelnök sokat emlegetett alkotmánymódosító javaslataival próbált leplezni: Mint mondta, a miniszterelnök ezzel csak egy újabb, egy másik zsákutcát jelölt ki, amelybe nekünk nem szabad bemenni: "Itt kell maradnunk középen, két lábbal a földön állva, és arról kell beszélnünk, ami valóban a magyar emberek gondja" - szögezte le. Végül elmondta, hogy "az az erő, amely a kormányt az út kiigazítására késztetheti, az a jövő vasárnapi választáson kezünkbe kapott szavazólap. Nem elég tudni, nem elég helyeselni, nem elég támogatni, erre is kell szavazni jövő vasárnap."


A romák a magyar nemzet részei

Járóka Lívia, a Szabad Európa Lista képviselőjelöltje kiemelte, hogy meg kell tanulni egymást nem a külsőségek, hanem valódi tulajdonságaink szerint megítélni. "Ezért fogok a továbbiakban is mindenhol felszólalni, hogy elmondjam: ugyanahhoz a közösséghez tartozunk" - jelentette ki Járóka Lívia, aki arról is beszélt, hogy a Magyarországon élő romák ugyanúgy részei a nemzetnek, mint bárki más, és ugyanazok az álmaik is: munka, otthon, biztonság. "Mi romák is a nemzet részének érezzük magunkat. Magyarország is csak akkor lehet sikeres az Európai Unióban, ha összefogunk, ha az egész nemzet boldogulása a célunk, amely csak együtt sikerülhet" - fejezte be beszédét Járóka Lívia.


Kovács papírokkal tudja bizonyítani, hogy hazudik

Áder János, a Szövetség országgyűlési frakciójának vezetője párhozamot vont a mostani és a két évvel ezelőtti szocialista kampány között. "Két éve is fizetett hirdetésekben is hazugsággal vádoltak minket, amikor azt mondtuk, hogy a szocialista kormány jelentősen növelni fogja a gáz és a gyógyszerek árát." Akkor most ki hazudik? - tette fel a kérdést Áder János. Kijelentette, hogy a kormányt nem zavarja az igazság, a tények, igaz sohasem zavarták őket ezek a dolgok. "Az a Kovács László vádol minket hazugsággal, akinek a független magyar bíróságtól két papírja is van arról, hogy hazudott" - jelentette ki a frakcióvezető. Áder János szerint ne beszéljünk többet a súlyosan terjedő "werberitiszről", a Demecserhez hasonló választási csalásokról, a folyamatos alkotmánysértésekről és arról, hogy alkalmasak-e az ország vezetésére azok, akik az ország felét nem vinnék el az Európai Unióba. A frakcióvezető szerint inkább arról kellene beszélni, hogy a jóléti rendszerváltás miért okozott rosszullétet azoknak is, akik bízni akartak a mostani kormányban, hogy ma már száz- és százezrek érzik úgy, hogy becsapták őket, például a munkás, aki feje fölül eladták a gyárat, a gazda, akit magára hagyott a kormány, a szülő, aki nem érti, hogy miért kerül többe az ingyenesnek ígért tankönyv. "Beszélnünk kell arról is, hogy hogyan sikerült úgy csökkenteni az adókat, hogy az adóterhek mégis nőttek." Áder János szerint az élet rácáfolt azoknak a várakozásaira, akik úgy gondolták, hogy Medgyessy Péter és kormánya jobban vezeti majd az országot, mint a polgári kormány. "Sokan vannak azok, akiknek elegük van. Aki úgy érzi, hogy nem erről volt szó, mert nem erre a szavát Medgyessy Péter, jövő vasárnap kap arra esélyt, hogy jobb belátásra térítse a kormányt."


Élhető magyar vidéket!


Jakab István, a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a gazdák nem külön-külön egymás, Budapest és a városok ellen kívánnak dolgozni, hanem együtt, egészséges élelmiszereket akarnak termeszteni. "Élhető vidék nélkül, nincs élhető ország sem" - jelentette ki. Mint mondta, a kormány nem készítette fel azokat, akiket fel kellett volna készíteni. "Mi az Európai Unióba olyan embereket szeretnénk küldeni, akik ismerik a gondjainkat, akik értünk dolgoznak" - szögezte le Jakab István.