Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Az Összegzés Napja

[2005.10.16.] A kulturális műsorok után politikai programmal folytatódott a Fidesz Összegzés napja címmel meghirdetett rendezvénye vasárnap délután 3 órától a budapesti Felvonulási téren.A nemzeti konzultációt lezáró rendezvényen négy órától Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is beszédet mondott. A tér közepén felállított 3500 férőhelyes sátor előtt kígyózó sorokban vártak az emberek arra, hogy bebocsátást nyerjenek. Sokan két és fél órát is sorban álltak ezért, bár két kivetítőn is figyelemmel lehetett kísérni a Fidesz elnökének, és a Nemzeti Konzultációs Testület négy tagjának beszédét.
A téren álló sátor körül hatalmasra nőtt a tömeg, az egyik szervező, a Nemzeti Konzultációs Központ munkatársa az MTI-nek rendőrségi forrásokra hivatkozva azt mondta, mintegy 30.000 ember van jelen. Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI kérdésére ugyanekkorára becsülte az összegyűltek számát.
A szabadtéri színpadon az Edda adott rövid koncertet három óra előtt, míg benn a sátorban, ahol már alig van hely, Orbán Viktor korábbi, a nemzeti konzultációban elmondott beszédeit vetítették.
A térre érkezők egy programfüzetet és egy nemzeti konzultációs matricával ellátott almát kaptak a szervezőktől. Ezzel kapcsolatban Rákay Piliph, a program házigazdája korábban elmondta: gazdák ajánlották fel a bácskai almát, amelyet kiosztanak.
"Tudom-e, hogy, mi lett a végeredménye az Újpest-FTC rangadónak? Nem, most ide jöttem, de ha a kettő között kellett volna döntenem, akkor is inkább ezt választottam volna" - mondta az MTI-nek az "Aranycsapat" kapusa, Grosics Gyula, aki a VIP-vendégek sátra előtt foglalt helyet.
A sátorban a Kossuth-díjas író, Jókai Anna dedikált könyveket és Fidesz-zászlókat. Hosszú sorokban vártak a dedikációra, az érdeklődésből kijutott Pozsgay Imrének is, szintén aláírást osztogatott.
A téren kirakodóvásár is van, és a szervezők gyerekprogramokkal is készültek, a nemzeti konzultáció egyik buszában gyerekfilmeket vetítenek, szabadtéren pedig többek között ugrálóvárral várják a kicsiket.
Egy másik konzultációs buszban egészségügyi központot rendeztek be, itt van vérnyomás és vércukorszintmérés, és látásvizsgálat is, egy harmadik buszban pedig véradást is szerveznek.
Orbán Viktor: Itt az ideje, hogy kitörjünk a tegnapból, és betörjünk a holnapba

"Itt az ideje, hogy kitörjünk a tegnapból, és betörjünk a holnapba! Az a feladatunk, hogy megteremtsük a holnapi életet" - jelentette ki Orbán Viktor vasárnap délután több tízezer ember előtt a Nemzeti Konzultáció záróeseményén, amelyen többek között gyors és radikális adó- és bürokrácia-csökkentés mellett érvelt.
A Fidesz elnöke először köszönetet mondott a Nemzeti Konzultációs Testület tagjainak az elvégzett munkáért. Aláhúzta: a Nemzeti Konzultáció teljesítette küldetését, hiszen a magyar demokrácia történetében először - hasonlóan az egymillió-háromszázezer támogatót gyűjtő Nemzeti Petícióhoz vagy mint a köztársasági elnökjelölés kapcsán - most, a Nemzeti Konzultáció során több mint másfél millió ember mondhatta el véleményét közös ügyeinkről.


A rendszerváltozás nem teremtette meg a vágyott jólétet

A Szövetség elnöke a konzultáció-sorozatról szólva a nézőpontok sokféleségét emelte ki. Mint mondta, a média a politika beskatulyázza az embereket, és a megjelenő vélemények nem tükrözik azt a sokféleséget, ahogyan az emberek közös múltunkat, jelenünket és jövőnket látják. Azonban több ponton találkozott is a kérdőíveket kitöltők, a konzultációs fogadóórákon megjelenők és a fórumokon részt vevők álláspontja. Az egyik ilyen a rendszerváltozás megítélése volt, amelynek kezdőpontját Orbán Viktor Németh Miklósnak az államadósság valódi mértékét, a kommunista gazdaságpolitika bukását bevalló beszédében jelölte meg.
"Ez volt a jel, amely mindenkit meggyőzött: eljött Magyarországon a változás ideje" - mondta. Azóta a rendszerváltozásról kiderült: akkori vágyainkkal szemben a rendszerváltozás nem teremti meg a jólétet. A szabadság és a demokrácia nem teremti meg a lehetőségeket, a nyugat-európait megközelítő anyagi biztonságot, a tisztességes versenyt. Azonban a rendszerváltozás, a szabadság nem lett gyógyír a bajainkra, mégsem lett könnyebb az életünk, csak sokan és sokáig ezt nem mertük kimondani - tette hozzá.


Több mint másfél millió ember mondhatta el véleményét

A nemzeti konzultáció során összegyűjtött véleményekből egy szenvedő ország képe bontakozik ki, amelyben mindenki szenved valamitől, és nem értjük meg egymást. Szenvedünk a bürokráciától, a gazdaság szétszakítottságától. Sokan úgy érzik, mások érdemtelenül és az ő kárukra gazdagodtak meg. A fiatalok szenvednek a jövőjük bizonytalanságától, a jobboldal a rendszerváltozás félbemaradottságától, és a diktatúra örökségétől, a baloldal pedig attól, hogy az ország másik fele bűnösnek bélyegzi - sorolta.
A levelekből és a kérdőívekből kiderült: a jelenlegi kormánykoalícióra szavazók úgy érzik, cserbenhagyták őket, a kormány nem tartja be az ígéreteit, a koalíció pedig attól szenved, hogy "mindent meg akar változtatni, mindenbe belekap, és így tulajdonképpen semmit sem tud megváltoztatni".
Még a miniszterelnök is szenved - fűzte hozzá -, "szenved attól, hogy nem lehet valaki egyszerre Magyarországon a rendszerváltoztatás sikeres üzletembere és egyúttal a baloldal vezetője". A rendszerváltozástól nem csak sokat vártunk, de akkor hatalmas életöröm is felszabadult az emberekben, bíztak a jövőben és egymás felé fordultak az emberek. Ez az életöröm fakult meg az elmúlt tizenöt évben - mondta. "1998 és 2002 között talán volt egy olyan időszak, amikor újra örülni tudtunk" - tette hozzá.
Látjuk, hogy nem kaptuk meg a rendszerváltoztatástól, amit akartunk, de mintha még nagyon sokan nem akarnák elfogadni, hogy amit vártunk, az nem teljesült. Még mindig más okolunk a saját szenvedésünkért, ez azonban "bezár bennünket a tegnap szűk lehetőségei közé ahelyett, hogy lehetőségeket próbálnánk teremteni a magunk számára"- jelentette ki. "Magyarország egy olyan ország, mintha mindannyian még mindig a tegnapban élnénk", a tegnap "vacak vitáit" folytatva és törvénybe foglalva. Ki kell lépnünk, ki kell törnünk ebből a múltból, amely nem teljesítette a reményeinket - szögezte le. "A nemzeti konzultáció fő üzenete az, hogy zárjuk le a tegnap vitáit, mert a tegnap vitáit nem lehet megnyerni. A rendszerváltoztatatás korszakának vége, betöltötte a hivatását" a szabadság és a piacgazdaság megteremtésével - mondta a Szövetség elnöke.
Újra mutatkoznak a változás jelei

A múlt vitái helyett a holnap kérdései felé kell fordulnunk - javasolta Orbán Viktor. A változás jele ismét itt van, hiszen bebizonyosodott: az ifjúkommunista gazdaságpolitika is megbukott, ha így megy tovább, az euróövezethez sohanapján fogunk csatlakozni, miközben a miniszterelnök bevallotta: sokkal több pénz hiányzik, mint amennyit eddig beismertek. Bevallotta, hogy az adósságunk sokkal gyorsabban nő, mint a kommunista gazdaságpolitika idején. "Hiába, az ifjak gyorsabbak"- jegyezte meg hozzátéve, hogy ez azt mutatja, hogy "demokráciában sokkal gyorsabban tönkre lehet tenni egy országot, mint egy diktatúrában". Minden ismét arra figyelmeztet minket, hogy változás kell, meg kell újulnunk - szögezte le a Fidesz elnöke.


Józan, megfontolt, de mélyreható változásra van szükség

"Itt az ideje, hogy kitörjünk a tegnapból, és betörjünk a holnapba" - mondta hozzátéve, hogy "nincs mitől félni, mi, magyarok már sokszor bizonyítottunk: Magyarország már sokszor bizonyította, hogy legény a talpán, ha változtatni kell, és most kell" - húzta alá. Azonnali, gyökeres változásokat sürgetett a Fidesz elnöke az adók, a bürokrácia és a politikusok számának csökkentése érdekében. Azonban figyelmeztetett: nem szabad változtatni a 13. havi nyugdíjak, a családi adókedvezmények, és hivatásos haderőre való átállás terén sem. "Józan, megfontolt, de mélyreható változásra van szükség, amely helyükre teszi a dolgokat. A holnap kérdéseit, a változás kérdéseit kell megvitatnunk" - összegezte a tennivalókat.
"Új gazdaság, új állam, és új politika" - ez a holnap: életöröm és tetterő. A szenvedés és a gyengeség a tegnapé. A rendszerváltás megteremtett egy új országot, de nem volt ereje új életet teremteni. Nekünk most az a feladatunk, hogy megteremtsük a holnapi életet.
"A tegnap harcolni fog, és újabb lakatokat szerel majd a holnap ajtajára. Sebaj. Ha nem nyílik, törjük rá!" - zárta nagy tapssal fogadott beszédét Orbán Viktor, aki beszéde végén kiment a téren várakozókhoz, akiket meginvitált a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség októberi 23-i ünnepségére a Műegyetem rakpartra.