Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Esélyt Európában, esélyt Magyarországon


[fidelitas.hu@2004.02.02.] A Fidelitas országos választmánya szombati budapesti alakuló ülésén Szijjártó Pétert választotta elnökévé, alelnökei Gajda Róbert, Farkas Zoltán, Schneller Domonkos és Koszorús László lettek. Az ülés utáni sajtótájékoztatón elhangzott: ahhoz, hogy a magyar fiatalok az Európai Unióban boldogulhassanak, az is kell, hogy itthon, Magyarországon boldogulni tudjanak.

Az országos választmány ülésén a tisztújítás után bemutatták azt a hat fiatal képviselő-jelöltet is, akik a Fidesz és szövetségeseinek Szabad Európa listáján indulnak az európai parlamenti választásokon. A képviselő-jelöltek: Bagó Zoltán (országgyűlési képviselő), Frivaldszky Gáspár (munkajogász), Gyürk András (országgyűlési képviselő, a Fidelitas elnöke), Tóth Edina (külügyi szakértő) valamint Járóka Lívia (antropológus), aki egyben a Lungo Drom jelöltje is.

Gyürk András, a Fidelitas elnöke és Szijjártó Péter, az országos választmány elnöke elmondták: ahhoz, hogy "rendezzük végre közös dolgainkat" az újraegyesülő Európában, az is kell, hogy rendezzük közös dolgainkat itthon, Magyarországon. Márpedig a fiatalok körében az utóbbi időben egyre inkább a bizonytalanság és a kilátástalanság lett úrrá. A Fidelitas ezért arra kéri a kormányt: állítsa vissza eredeti, 2002-es állapotába az otthonteremtési programot, biztosítsa a fiatalok számára a tanulás lehetőségét, és - mivel rendkívül magasra, 16-17%-osra nőtt az állás nélküli pályakezdő diplomások aránya -, az ilyen helyzetben élőknek még ne kelljen elkezdeniük a diákhitel törlesztését.

Szijjártó Péter egy dokumentumot adott át a Szabad Európa listán induló képviselő-jelölteknek, melyben a fiatalok érdekképviseletét kérik. Ezek közül a választmány elnöke példaként említette azt a kérést, hogy alkosson az Európai Unió a tagállamok mindegyikére érvényes jogszabályt a sportolók túlterhelése, a tiltott teljesítményfokozók és doppingszerek ellen.