Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Megvédeni a mindennapokat


[2004.04.20.] A Nemzeti Petíciót bemutató rendezvénysorozat egri állomásán Orbán Viktor arról beszélt, hogy aki veszélyben érzi a maga és családja biztonságát, az könnyen lehet, hogy nem fogékony a szabadságra. Arra kell törekednünk, hogy együtt érjük el ezt a kettő, rendszerváltáskor kitűzött célt.

Eger elbűvölő város. Múlt és jövő, a hagyományok tisztelete, s a fiatalos pezsgés Egerben olyan harmóniában él, ami egészen különleges atmoszférát ad az utcáknak. Nem véletlen, hogy Eger az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont Magyarországon.


Azonban Eger az elmúlt két évben - mint oly sok más várostársa - megtorpant. Míg a polgári kormányzat idején Egerben uszoda és élményfürdő épült a Széchenyi Terv segítségével, míg akkoriban 1 milliárd forint jutott az egri színház rekonstrukciójára, míg a szociálisan érzéketlennek mondott polgári kormányzat 140 szociális bérlakás építését támogatta, mára Egerben is leálltak az új beruházások. Még a Medgyessy Péter 2002-es, helyi kampánybeszédében oly annyira megígért, Egert és Füzesabonyt összekötő M25-ös út sem épül, s ma már tudható, hogy ebben a ciklusban nem is fog megépülni. Nincs mit csodálkozni azon, hogy a korábban felfelé ívelő turizmus is visszaesésben lévő számokat mutat, ami annál is nagyobb baj, mivel ez a város egyik legfontosabb bevételi forrása volt.


Mindezek tükrében nem csoda, hogy sok ezer egri jött el a Széchenyi utcába meghallgatni Orbán Viktort arról, hogy hogyan lehetne, kellene másképp gondolkodni és cselekedni Eger és az ország jövője érdekében. Orbán Viktor elmondta, hogy a Nemzeti Petíció nem egyfajta népszavazási kezdeményezés, hanem azt a célt szolgálja, hogy felhívja a kormányzat figyelmét az európai uniós csatlakozás biztonságát növelő javaslatokra. A petícióban szereplő javaslatokat a Fidesz Magyar Polgári Szövetség egy millió aláírással megtámogatva, a költségvetést módosító indítványok formájában fogja a Parlament elé vinni.

A rendezvény előtt a Szabad Európa Kampánycsapat tagjai aláírást gyűjtöttek a Nemzeti Petícióhoz.