Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidesz a parlagfű ellen


[2003.03.28.] Az országban népbetegségnek számít az asztma, az allergia, s a parlagfű által okozott nemzetbiztonság kár 30-40 milliárd forint évente. A Fideszen belül a tavalyi esztendő végén munkacsoport alakult annak érdekében, hogy elősegítse a parlamenti pártok közös fellépését az ügyben, majd létre is jött az Országgyűlés "Parlagfűmentes Magyarországért" nevet viselő eseti bizottsága.

A testület alelnöke, Selmeczi Gabriella (Fidesz) országgyűlési képviselő tegnapi, egri sajtótájékoztatóján elmondta: a legnagyobb ellenzéki párt stratégiája szerint a kérdéshez nem mezőgazdasági, hanem egészségügyi szempontból kell közelíteni, s a módszerek között nem csupán a büntetésnek, hanem az ösztönzésnek is szerepet kell kapnia.
Selmeczi szerint az Európai Unió parlagfű tekintetében szinte "katasztrófasújtotta területnek" minősítette Magyarországot, s a turistákat az idegenforgalmi idényben erre külön is figyelmeztetik. A parlamenti bizottság akkor hasznos, ha tényleg működik. A testület szocialista tagjai csak szeptember végén tennék le az asztalra a bizottsági javaslatokat, a Fidesz azonban már áprilisban a parlament elé vinné az ügyet. A legnagyobb ellenzéki párt saját törvényjavaslatot készít a parlagfu elleni védekezésről, s számításaik szerint a cselekvéshez 6-8 milliárd forintra lesz szükség az állami költségvetésből.
Az általuk kidolgozott stratégiában egyebek mellett az szerepel, hogy a belterületeken közmunka-programokat kell indítani, míg a külterületeken más mezőgazdasági kultúrákat, erdőt kell telepíteni. Egy tárcaközi koordinációs szerv felállítása is elkerülhetetlen. A tisztiorvosi szolgálatoknak hatósági jogosítványokat kell kapniuk a kényszerkaszálás elrendelésére, s minden önkormányzatot környezetvédelmi stratégiai program kidolgozására kell kötelezni.
Az eseményen dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) honatya bejelentette: a Szövetség az Egriekért önkormányzati frakció még áprilisban parlagfű-ellenes akciótervet kezdeményez.