Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A pártok nem nyaralnak


Tusnádfürdői szabadegyetem >>>>

[2005.07.22.] Bár a politikusok is kiveszik éves szabadságukat a nyári hónapokban, a pártok nem nyaralnak. Nem egész egy évvel a választások előtt ugyanis ki kell használni ezt az időszakot is arra, hogy minél több rendezvényen vegyenek részt a vezető politikusok, minél több esetleges kampánytémát tartsanak napirenden.

A négy parlamenti párt, bár nem készül kifejezetten kampánycélú eseményekre, fontosnak vélik, hogy napirenden tartsanak bizonyos témákat. Így nem várható nyári uborkaszezon.

Nyári ügyelet

"A pártapparátus és a politikusok természetesen jogosultak a szabadságra, ezért nyári üzemmódra kapcsoltunk" - mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője a FigyelőNetnek. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy ügyeleti rendszert építettek ki. A szakpolitikák szerinti munkacsoportok heti ügyeleti rendszerben dolgoznak.

"Az emberek életét érintő problémák sajnos nem mennek nyári szabadságra, így ezekkel foglalkoznunk kell, az érdekképviseletüket el kell látnunk. Ebben az időszakban különösen a mezőgazdaság és a gazdák gondjaival kell foglalkoznunk, hiszen ez az időszak a nyári munkálatok ideje. Napirenden van az ifjúság támogatásának kérdése is, hiszen most van a táborozások időszaka, a kormány azonban általában utólag finanszíroz, utólag fizeti ki a pályázati pénzeket" - mondta Nyitrai Zsolt. Hangsúlyozta: a Fidesz az áremelésekkel, az utazási feltételek drágulásával, illetve az álláskeresés problémáival is kiemelten foglalkozik a nyári időszakban. Nyitrai Zsolt kiemelte, reméli, hogy mind a kormánypárti, mind pedig az ellenzéki politikusok kipihenten fognak visszatérni a szabadságukról.

Az MSZP a nyáron a 100 lépés program keretében meghirdetett mezőgazdasági, valamint lakótelepi programokat kívánja az érintettekkel minél szélesebb körben megismertetni. "Ezenkívül fontosnak tartjuk, hogy a párt politikusai a hagyományoknak megfelelően az idén is részt vegyenek olyan nagyobb kulturális és társadalmi eseményeken, mint a Művészetek Völgye vagy a Sziget Fesztivál. Ezek a rendezvények dialógusra és kapcsolatteremtésre adnak ugyanis lehetőséget" - mondta Nyakó István szocialista képviselő a FigyelőNetnek.

Hozzátette, a párt vezetői természetesen nem egyszerre mennek el nyaralni, ügyeleti és nyilatkozattételi beosztás szerint lehet őket elérni. A főbb hírekről, történésekről azonban folyamatosan informálják őket.

Nyár, Sziget, kampány

A két kisebb pártnál nincsenek ilyen szigorúan beosztott szabályok. A szabadságolások mind az MDF-ben, mind az SZDSZ-ben előzetes megbeszélések alapján történnek. Igaz, ez utóbbiban kikötik: mindig itthon kell lennie egy döntésképes helyzetben levő politikusnak. "A Magyar Demokrata Fórum semmilyen különleges rendezvényt nem tervez, még nincs kampány. Én a magam részéről két vitafórumon is részt fogok venni a Szigeten, és figyelem a Civil Falu munkáját" - mondta lapunknak Pettkó András MDF-es képviselő.

Az SZDSZ-ben szintén csak augusztusban kezdődnek a kampánynyitó programok, de már most gőzerővel készülnek a 2006-os választásokra. "Augusztus elején kell leadni a kampánystratégiát, így én nem nagyon tudok elmenni nyaralni. A nyár folyamán célunk, hogy felszínen tartsunk bizonyos témákat, és minél több helyen - Budapesten és vidéken egyaránt - megjelenjünk. A legfontosabb témánk az egészségügy reformja, illetve jelenleg amellett kardoskodunk, hogy ne csak patikákban lehessen gyógyszereket kapni. Fontos kérdés a drogprobléma is. Ezeken kívül pedig mindig vannak aktuális kérdések, amelyekre reagálni kell: a Fidesz vagy a Magyar Püspöki Konferencia mindig szolgáltat témákat" - mondta Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő a FigyelőNetnek.

Hozzátette, szervezetten nem vesznek majd részt rendezvényeken, magánemberként azonban a párt prominensei kilátogatnak majd különböző eseményekre. "Nélkülem talán meg sem nyitják a Szigetet, minden évben ott vagyok" - mondta Horn Gábor.

Szabályozatlan a képviselők szabadságolása

Sem az országgyűlési képviselők jogállásáról, sem az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény, sőt még a házszabály sem szabályozza a képviselők szabadságolását, vagyis hány szabadnap jár nekik egy évben. A két parlamenti ülésszakon kívül elméletileg négy hónapon keresztül nincs dolguk az országgyűlési teendőikkel. "Az utóbbi tíz évben azonban nem volt olyan parlamenti szünet, amikor ne lett volna vizsgálóbizottsági ülés. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a képviselőket bármikor összehívhatják rendkívüli ülésre, amikor nem mentesíthetik magukat azzal, hogy ők szabadságon vannak" - mondta el a FigyelőNetnek Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója.

A szünetekben készülhetnek még ágazati szabályozások, de az elhúzódó ügyek és a választókerületi fogadóórák is lekötik a képviselőket. Mindezek ellenére valószínűleg a rendes, a Munka Törvénykönyve által szabályozott munkaviszonyban meghatározottak többszörösére jön ki a képviselők éves szabadnapjainak száma. Mivel a képviselőket munkaidejük betartásában nem kéri számon senki, szabadon rendelkezhetnek saját idejükkel. Egyetlenegy dologra érdemes figyelniük: ha a szavazások több mint egyharmadán nem vesznek részt egy hónapban a parlamenti ülésszak alatt, akkor csökkentik a nekik járó alapdíjat.

Egyébként senki sem ellenőrzi, hogy hányra járnak be dolgozni, és mit csinálnak a négy hónapos szünetük alatt. A szabadságot egyébként azért sem rendezi a képviselők jogállásáról szóló törvény, mert választott tisztségbe kerülnek, ezért tiszteletdíj jár nekik, amit mindenképpen megkapnak. Ha szabadságon vannak, ha nem. Így a tb- és munkaadói járulékot is fizetik utánuk az év minden egyes munkanapján.