Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Tájékoztató kampányba kezd a Fidesz


[2004.11.10.] A Fidesz megkezdi december 5-ig tartó kampányát, amelyben a népszavazáson a két igennel való szavazásra kéri a polgárokat - jelentette be szerdán Pokorni Zoltán és Nyitrai Zsolt.

Az egészség nem lehet pénzkérdés


A Fidesz alelnöke elmondta: a most kezdődő vitáktól azt várja, hogy ezek során megnyugtató, biztonságos megoldás születik majd, és ennek révén tisztázódni fognak azok a kérdések, amelyek szellemében a sikeres népszavazás után az országgyűlés döntést hoz majd mind a kórház-privatizáció, mind a kettős állampolgárság megvalósításának részleteiről. December 5-én két világszemlélet ütközik meg, és arról döntünk majd, hogy Magyarországon mindent csak pénzben mérünk, vagy van valami ennél fontosabb - szögezte le. Hozzátette, hogy a pénz fontos dolog, de az életünknek csak a keretét, nem a tartalmát adja, mert "az életünkben van fontosabb dolog, mint a pénz: ilyen a szabadságunk". Ilyen dolog a határon túli magyarok európai szabadsága és az egészségügy is: fontosabb, mint a pénz, mert - hangsúlyozta - a mindennapjainkban olyan kérdések is vannak, amelyeket nem úgy teszünk fel, hogy megéri-e megtennünk vagy sem.Szabad-e mindent pénzben mérni?


Kicsinyes és parttalan számháború kezdődött - jelentette ki, és arra kért mindenkit, hogy ezt félretéve tegye fel önmagának azt a kérdést, hogy szabad-e mindent pénzben mérni.

A határon túli magyarok kettős állampolgárságának ügye alapvetően nem pénzkérdés - mondta. A kórházak, az egészség biztosítása nem lehet tisztán üzleti kérdés, hiszen - tette hozzá - nincs arra példa Európában, hogy egy állam sikerrel tudta volna tisztán üzleti alapra helyezni a közegészségügyet. A kormányzó erők szándékait pedig egyértelművé teszi az, hogy a népszavazáson a nem válasz adására buzdítanak, hiszen nyilvánvaló: el akarják adni a kórházakat - húzta alá. A Fidesz pedig ebben a külföldi és hazai példák miatt nagy veszélyt lát, hiszen a szegényebbek, a nagycsaládosok, a nyugdíjasok - mint mondta - védtelenek lesznek akkor, amikor szegény- és gazdagkórházakra szakad a magyar egészségügy. Az eddigi magyar tapasztalatok azt mutatják, hogy nincsen olyan befektető, aki ne a nyereség reményében vett volna részt a privatizációban, aki pusztán emberbaráti szeretetből fektetett volna be az egészségügybe. Ezt a veszélyt el lehet hárítani a népszavazáson való részvétellel és a kórház-privatizáció leállítása melletti voksolással.


A szociális ellátás a befizetések alapján jár, nem állampolgári jog


Újságírói kérdésre válaszolva Pokorni Zoltán leszögezte, hogy kettős állampolgárság tartalmát a határon túli magyarok szervezeteivel együtt szeretnék meghatározni, és a Fidesz ennek alapján alakítja majd ki álláspontját az országgyűlésben. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi szolgáltatások és a szociális ellátás Magyarországon eddig sem állampolgári alapon járt az embereknek, hanem a befizetett társadalombiztosítási hozzájárulás révén, a szavazati jog alapja pedig a magyarországi lakóhely léte. A kettős állampolgárság egyébként a közép-európai országokban sikerrel került bevezetésre, és csak Gyurcsány Ferenc álláspontja az, hogy Magyarországon ez nem megoldható - tette hozzá.November 27-én, Budapesten kezdődik az országjárás


Nyitrai Zsolt bejelentette, hogy a mai nappal megkezdődik a Fidesz tájékozató kampánya a népszavazáson feltett két kérdésről, amelynek célja a hiteles tájékoztatás megadása és a választók mozgósítása a referendum sikeressége érdekében. A kampány során a háttérben látható plakátok kikerülnek Magyarország minden településére, és szórólaposztásba is kezdenek amellett, hogy a Szövetség vezetői országjáró körút keretében vesznek részt a tájékoztatásban és a kérdések együttes megvitatására hívják fel a választópolgárokat, amelynek első állomása egy, november 27-én a fővárosban tartott nagygyűlés lesz.