Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Ne késleltessék a népszavazást!


[2004.10.30.] Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke szombat délben bejelentette, hogy a Szövetség levélben kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Hiller István MSZP-s pártelnököt, ne késleltessék a privatizáció leállításáról szóló népszavazási kezdeményezést, mert ez hátrányos következményekkel jár az ország számára.

Fontos az időtényező


Az Országos Választási Bizottság csütörtökön 8:1 szavazati arányban támogatta a Fidelitas beadványát, amely a privatizáció leállítását célzó népszavazási kezdeményezésről szólt. Az OVB mind tartalmilag, mind formailag elfogadta a kérdést és a benyújtott aláírásgyűjtő ívet.

A Szövetség üdvözli az OVB döntését, bár aggályosnak tartotta, hogy egy hetes késedelemmel született meg, hiszen az OVB már a múlt héten is tárgyalt a beadványról, de a döntés csak ezen a héten született meg, márpedig a még megmaradt állami vagyon kiárusításának leállításáról szóló népszavazás esetében különösen fontos az időtényező.


AZ MSZP meg akarja támadni


A Fidelitas alelnöke elmondta, hogy a következő napokban a törvényben meghatározott módon folyik tovább a kezdeményezés sorsa. Az OVB-nek mostantól számítva 8 napon belül közzé kell tenni a Magyar Közlönyben az elfogadott kérdést, s innentől kezdve 15 napig lehet jelezni a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatos aggályokat az Alkotmánybíróságnál.

A Szövetség az elmúlt hetekben többször hangsúlyozta, hogy mind az időtényező fontossága, mind a költséghatékonyság miatt jó lenne, ha a választók már december 5-én, a kettős állampolgárságról és a kórházak privatizációjáról szóló népszavazás alkalmával dönthetnének a privatizáció leállításáról is. Azonban az OVB csütörtöki ülésén az MSZP delegáltja jelezte, hogy meg fogják támadni az Alkotmánybíróságnál a kezdeményezést.


Levél a miniszterelnökhöz és az MSZP-s pártelnökhöz


Ezért az a döntés született, hogy levélben keresik meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Hiller Istvánt, az MSZP elnökét, amelyben arra kérik őket tisztelettel, hogy legalább a saját környezetükben tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az említett 15 napban ne támadják meg a népszavazási kezdeményezést, mert akkor valóban veszélybe kerülhet a december 5-i szavazás.

A 15 nap leteltével a Szövetség garantálja, hogy a lehető legrövidebb időn belül összegyűjti a szükséges számú aláírást, hogy választók december 5-én erről a kérdésről is dönthessenek.

Nyilvánvaló, hogy mindez veszélybe kerülhet a kezdeményezés megtámadása esetén, ami a késedelem miatt is és a felmerülő újabb költségek miatt is hátrányos az ország számára.

Nyitrai Zsolt kifejtette, hogy a Szövetség tisztában van azzal, hogy Magyarországon vannak olyan érdekcsoportok, amelyek érdekeit sérti a privatizáció leállítása, de a választókat érdekli ez a kérdés, és véleményt akarnak mondani róla.