Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Már augusztustól legyen olcsóbb a telefonálás

[@06.07.16.] Az Európai Bizottság július 12-én közzétette a nemzetközi roamingdíjak közösségi szabályozására vonatkozó szövegszerű javaslatát. A tervezett rendelet akár 70%-al csökkentheti a jelenlegi, indokolatlanul magas tarifákat.

Vivane Reding távközlési biztos javaslata megtiltaná a mobilszolgáltatóknak, hogy a külföldről hazatelefonálóknak 49 eurócentnél - 137 Forintnál; külföldön történő hívásfogadáskor 16,5 centnél - 46,15 Forintnál; külföldön bonyolított helyi hívás esetén pedig 33 centnél - 92,24 Forintnál magasabb díjat szabjanak ki percenként.
Mind magyar, mind pedig európai parlamenti képviselőként olyan szabályozás megalkotását kell elősegíteni, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy az Európai Unión belül megfizethető és átlátható tarifákkal telefonálhassanak - írja Gyürk András és Nyitrai Zsolt sajtóközleményükben.

A Fidesz szerint a mobil távközlési piacon legalább három fontos terület van, ahol a piaci szabályozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a roamingdíjak, az sms szolgáltatás díjai és a vezetékesről- mobilra történő hívások díja. A Fidesz- Magyar Polgári Szövegség azoknak az áraknak a letörését fogja támogatni, amelyek piaci körülmények között indokolatlanul magasaknak bizonyultak. Ott tartjuk szükségesnek a beavatkozást, ahol a piac nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.


Az EB szerint olcsóbb lehetne a roamingolás Magyarországon


Az elmúlt évek piaci liberalizációja és a kiterjedt verseny önmagában ugyanis nem volt elég ahhoz, hogy csökkenjenek az árak. Első lépésben a nagykereskedelmi oldalról, a szolgáltatók közötti árak szabályozásán keresztül kell megpróbálni elérni a kívánt folyamatot. Azonban ha a nagykereskedelmi árszabályozás önmagában nem bizonyul elégnek ahhoz, hogy az alacsonyabb árszint az előfizetőkhöz is eljusson, szükség lesz beavatkozni a kiskereskedelmi oldalról is.

A mai napon kezdeményezzük az Informatikai és távközlési albizottság összehívását, ahol a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól kérünk tájékoztatást arról, hogy a hívásfogadásokra vonatkozó kötelező díjcsökkentés, amelyet a brüsszeli javaslat tartalmaz hogyan biztosítható leggyorsabban a magyar piacon.

Célunk, hogy már augusztus elsejétől a szabadságukra utazó magyar emberek az eddigieknél jóval olcsóbban kapcsolatba tudjanak lépni az itthoniakkal.


Gyürk András és Dr. Nyitrai Zsolt