Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Lesz-e következménye...?


[2004.05.08.] A magyar közvéleményt hetek óta a kormányátalakítás körüli kérdések foglalkoztatják, de máig sem tudjuk pontosan, hogy mi lesz a folyamat végeredménye, ezért ezzel kapcsolatos kérdéseinket szeretnénk feltenni Medgyessy Péternek. A Fidesz arra kíváncsi, hogy lesznek-e valódi következményei a kormányátalakításnak vagy pusztán a szocialista párton belüli hatalmi harcról van szó - hangzott el Rogán Antal és Nyitrai Zsolt közös hétfői sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal elmondta, hogy a Fideszt valójában az érdekli, hogy a kormányátalakítás hoz-e valódi változásokat, amelyek az emberek számára is érezhetőek. Mindez azért fontos, mert ha csak a kormány lenne válságban, akkor nem lenne baj, de nemcsak a kormány, hanem az ország is válságban van - tette hozzá. Mint mondta, egy kormányátalakítás akkor jelez valódi változtatási szándékot, ha a vezetők levonják az elmúlt két esztendő tanulságait. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség néhány kérdés formájában ajánlana egy-két szempontot a Miniszterelnök úr figyelmébe a kormányátalakítást illetően.


1. A kormányátalakítást során lesz-e következménye annak, hogy Csillag István minisztersége idején az autópálya építő cégek kartellezése 18.5 milliárd forinttal károsította meg a magyar adófizetőket, és az ígéretekkel szemben nemhogy olcsóbban, hanem kifejezetten drágábban épülnek az autópályák?

2. Lesz-e következménye annak, hogy Kovács Kálmán minisztersége idején az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot lassan elönti a kakaó, és a minisztérium ténykedése nem a sikerektől, hanem a gyanús közbeszerzésektől hangos?

3. Lesz-e következménye annak, hogy a Magyar Köztársaságnak olyan egészségügy minisztere van Kökény Mihály személyében, akinek minisztersége alatt összeomlott a gyógyszerpiac, és zűrzavar alakult ki a kórházakban?

4. Lesz-e következménye annak, hogy Németh Imre mezőgazdasági miniszter ténykedése folytán azt tapasztaljuk, hogy a mezőgazdaságból élő családok ezrei mennek tönkre azért, mert a minisztérium nem ad valós válaszokat a gazdálkodók problémáira?

5. Lesz-e következménye annak, hogy a Magyar Köztársaságnak Bárándy Péter személyében olyan igazságügyi minisztere van, akit rövid időn belül kétszer is füllentésen kaptak?

Rogán Antal kijelentette, ha a feltett kérdések válasz nélkül maradnak, és csak a szocialista párton belüli hatalmi harcoknak lesznek következményei, akkor sajnos azt kell mondanunk, hogy ez a kormányátalakítás pusztán a hatalom birtoklásáról és nem az emberekről szól.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a feltett kérdéseket a parlamenti szabályoknak megfelelően a Fidesz írásbeli kérdés formájában is eljuttatja Medgyessy Péterhez, tisztelettel várva a kormányfő válaszát.