Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Gyermekded közpénzcsapolás: Keller és Kovács az ovisokra mutogat


[2004.05.08.] Rogán Antal, az ügyészséghez fordul az informatikai minisztérium óvodai számítógépekre kiírt, közbeszerzési pályázata miatt. A fideszes politikus ezt a testület keddi, rendkívüli ülésén jelentette be.

Az informatikai és távközlési bizottság rendkívüli ülésén, amelynek összehívását múlt szerdán jelentette be a Fidesz-frakció, meghallgatta Keller Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzékért felelős államtitkárát és az informatikai és hírközlési minisztert helyettesítő Kitzinger Dávid főtanácsadót a közbeszerzés részleteiről.
Az informatikai és hírközlési minisztert helyettesítő Kitzinger Dávid főtanácsadó arról tájékoztatott, hogy Kovács Kálmán miniszter jelenleg nem tartózkodik az országban, és ezért nem tudott a testület előtt megjelenni. Közlése szerint a miniszter egy későbbi, "megfelelő időpontban" eleget kíván tenni a bizottság elnöke kérésének. Rogán Antal a főtanácsadó szavaira úgy reagált, hogy ha a miniszter "méltóztatott volna és érdemben reagál" az írásbeli megkeresésre, maga jelölhette volna ki a neki alkalmas időpontot.
A testület által szintén meghallgatni kívánt Keller László közpénzügyi államtitkár azt mondta, hogy "nem volt olyan pályázó, aki "értékarányos módon" teljesítette volna a minisztérium által elvártakat. Az államtitkár szerint Rogán Antal hibát követett el azzal, hogy az illetékes szervek figyelmét csak júliusban hívta fel az ügyre, ami adott esetben csak akkor lett volna megtámadható, "ha már májusban szól".
A közpénzügyi államtitkár arról is beszélt, hogy államtitkári feladatai közé csak a tájékozódás tartozik, így neki a továbbiakban már nem lehet szerepe.
A szocialista politikus Kitzinger Dáviddal egyetértve úgy nyilatkozott, hogy "nem pusztán a gépről", hanem "valóban kiváló, valóban elegáns óvodapedagógiai programról van szó".
Rogán Antal az óvodai számítógépekkel kapcsolatos minisztériumi közbeszerzési eljárást úgy értékelte, hogy azt egyetlen cég - az IBM - egyetlen termékére írták ki. Mint elmondta, egyedül a pályázat nyertese, a Haisystems Kft. rendelkezik a KERMI műanyag gyermekbútorokkal kapcsolatos előírásainak való megfelelésről szóló tanúsítvánnyal.
A testület elnöke nem érti, hogyan jött össze a számítógépenkénti egymillió forintos ár, hiszen az IBM - a cég honlapjának tanúsága szerint - korábban 1600 és 2000 dollár érték közötti gépeket adományozott hasonló intézménynek.

Keller László szerint Rogán Antal azon állítása, hogy egyetlen cég egyetlen termékére írták volna ki a pályázatot, "egyszerűen nem álja meg a helyét". Az államtitkár mindezt arra alapozza, hogy hat cég is megvásárolta a pályázati dokumentációt, amelyek közülük kettő indult is a tenderen.
Rogán Antal ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a felhívásra jelentkező két cég közül az egyik, amelyik később vissza is lépett, a minisztérium udvari szállítója volt. - Teljesen nyilvánvaló, hogy "egy tudatos, szépen összerakott, és ügyesen lejátszott játszma volt" - mondta a pályázati kiírást és eljárást értékelve.

Márfai Péter, a bizottság szocialista alelnöke a Brunszvik Teréz-program kapcsán úgy fogalmazott, hogy a projekt "valódi, nagyon értékes szakmai tevékenység, amit védeni érdemes." Szerinte ezért sem pontos az a megközelítés, "hogy egymillió forintért számítógépeket telepítettek".
Rogán Antal hangsúlyozta: az informatikai minisztérium által előnyben részesített konfiguráció és szolgáltatás az IBM honlapja szerint csupán 1571 dollárt ér.

A fideszes Nyitrai Zsolt szerint a közpénzügyi államtitkár válasza "sem nem korrekt, sem nem kielégítő". Szabó István, a Fidesz képviselője a Brunszvik-programot bírálva azt emelte ki, hogy nem az írni és olvasni sem tudó óvodások között kell a digitális szakadékot csökkenteni.
A politikus összességében rossz és etikátlanul lebonyolított közbeszerzési eljárásnak nevezte a pályáztatás folyamatát, ahol az aránytalanul magas összeget "az óvodások számára kifejezetten káros programra fordították".
A szocialista Molnár Gyula, aki "az egész nyári felhajtás csak a médiának szólt" úgy reagált erre, hogy el van keseredve Szabó "gépromboló" kijelentései miatt. Elismerte ugyanakkor, hogy drága volt a közbeszerzés, de - mint állítja - törvényes is.

Erdész Zoltán úgy vélte, hogy a minisztérium és a kormánypártok részéről csupán ködösítés zajlik, hiszen tény, hogy kirívóan magas áron vásárolták meg a számítógépeket.
Keller László azt állította, hogy a pályázat során a piaci kalkulációk helyett a szakmaiság került előtérbe. Az államtitkár nem tartja "illdomosnak" a miniszter személyét az ügybe belekeverni. "Akik a korrupció ellenségei, azok a korrupció barátainak szemében nem jó emberek" - mondta.