Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Salgó: első távozó az elsüllyesztett hajóról


[2004.07.22.] Ha Salgó László országos rendőrfőkapitány távozásának híre igaz, azt a Fidesz úgy értékeli, hogy a főkapitány hagyja el elsőként a süllyedő hajót - mondta Kontrát Károly, az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke és Nyitrai Zsolt, a bizottság tagja sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy a rendőrségnél kialakult válsághelyzetért Lamperth Mónika belügyminiszter és Medgyessy Péter miniszterelnök a felelős. Meglátása szerint így "nem az az elsődleges kérdés, hogy ki a főkapitány, hanem az, hogy a kormány változtat-e jelenlegi politikáján, vagyis ad-e pénzt a rendőrségnek és biztosítja-e a személyi állománynak azokat a juttatásokat, amelyeket előzetesen ígért".

Növekvő adósság, csökkenő állomány

A rendészeti bizottság elnöke a rendőrség helyzetét értékelve elmondta: a szervezet napi működőképességét veszélyezteti, hogy a rendőrség adósságállomány megközelíti a kétmilliárd forintot.

A belügyminiszter által kezdeményezett átszervezés kapcsán azt emelte ki, hogy annak eredményeként eddig több százan hagyták a rendőrség személyi állományát. Szólt arról is, hogy közel ezerötszáz rendőr jelentkezett már be egészségügyi alkalmassági felülvizsgálatra, ami azt jelenti, "hogy ennyi rendőr számol azzal, hogyha sorsa rosszabbra fordul, elhagyja a testületet". Mint hozzátette: a nyugdíjba vonulásukat fontolgatók a legnagyobb szakértelemmel rendelkező, legalább 25 évi szolgálati idővel rendelkező rendőrök közül kerülnek ki, "akiknek a pótlása szinte lehetetlen".

A politikus elmondta, hogy a rendőrség végrehajtói állománya nyolcvanegy fővel csökkent, holott - mint mondta - Lamperth Mónika azt ígérte, hogy az átszervezések után a végrehajtó létszám két-három ezerrel növekedni fog. A honatya szerint a rendőrségi átszervezés kudarcának beismerését jelenti, hogy azt a megyéknél máris leállították. A képviselő nagy hibának nevezte, hogy az ORFK ellenőrzési főosztályát felszámolták, miközben a gazdasági főigazgatóság létszáma az ígéretek ellenére sem csökkent.

Csak ígéret volt a béremelés

Kontrát Károly a 2005. évi költségvetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy abban "semmiféle jó hír nincs a rendészeti szervek személyi állománya számára", mivel a kormány "a köztisztviselői illetményalapot nem szándékozik 2005-ben sem növelni".

A Fidesz szükségesnek tartja, hogy a kormány rendezze a rendőrség adósságállományát, a napi működéséhez szükséges forrásokat pedig rendelkezésére bocsássa - mondta. Elengedhetetlen az is - tette hozzá -, hogy a rendőrség személyi állományának illetményalapja - a szocialista-szabad demokrata kormány regnálása alatt először - végre emelkedjen.

Lamperthül átszervezés= leépítés

Nyitrai Zsolt azt hangsúlyozta, hogy az átszervezés Lamperth Mónika és Medgyessy Péter értelmező szótárában elsősorban leépítéseket jelent. "A rendőrségen teljes a létbizonytalanság, sem anyagilag, sem szakmailag nem becsülik meg az ott dolgozókat" - szögezte le, hozzátéve, hogy ez "előbb-utóbb" az ország közbiztonságára is kihatással lesz.
Nyitrai Zsolt tájékoztatása szerint - Kontrát Károllyal közösen - írásbeli kérdést nyújtanak be Lamperth Mónikának azt tudakolva, hogy a rendőrségnél meginduló elvándorlást hogyan és milyen intézkedésekkel kívánja megállatni. A képviselők arra is kíváncsiak, milyen ütemben végrehajtott és milyen mértékű béremelés várható a rendőrségnél a közeljövőben.