Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Április 9-én lesz a 2006. évi országgyűlési képviselő-választások első fordulója

[ @06.01.19.] Április 9-én lesz a 2006. évi országgyűlési képviselő-választások első fordulója - jelentette be Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön Budapesten. A választások második fordulóját április 23-án tartják. Az államfői bejelentéssel hivatalosan is kezdetét vette a választási kampány.A parlamenti pártok üdvözlik az államfő határozatát. Az MSZP nevében nyilatkozó Szekeres Imre elnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a szocialistáknak nem az időpont a fontos. Mint mondta, a párt képviselőjelöltjei felkészültek arra, hogy találkozzanak a választókkal és ismertessék a párt programját.
Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő elmondta, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség tisztelettel tudomásul veszi Dr. Sólyom László köztársasági elnök úr mai bejelentését, nevezetesen, hogy Elnök úr április 9-re tűzte ki a 2006-os országgyűlési képviselőválasztások első fordulóját. Az elkövetkezendő időszakban folytatni fogjuk a párbeszédet az emberekkel és rávilágítunk arra, hogy miért van szükség 2006-ban változásra. Egy-egy választási kampány esetében az a legfontosabb, hogy az rövid legyen. Köztársasági elnök úr a dátum kijelölésekor a legfontosabb dolgot vette figyelembe, ez pedig az emberek érdeke és a véleménye.
Az SZDSZ és az MDF elégedett azzal, hogy rövid lesz a kampány. Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke a távirati irodának úgy vélte: a választási esélyeket nem befolyásolja a voksolás kijelölt időpontja.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke figyelemre méltónak mondta, hogy igaznak bizonyult az a 125 nap, amelyet Orbán Viktor még decemberben jelölt meg a választások időpontjául azután, hogy a múlt év végén az államfővel tárgyalt.

Az Elnöki Hivatal sajtófőnöke megerősítette, hogy a szavazás időpontjáról egyetlen párt képviselőjével sem konzultált az államfő, és döntéséről nem tájékoztatott előzetesen senkit sem. Wéber Ferenc arra a felvetésre reagált, hogy egyes sajtóorgánumok sugalmazása szerint Gyurcsány Ferenc, illetve Orbán Viktor már korábban értesült a választási dátumokról.

A határozatot az államfő amúgy még csütörtökön a Magyar Közlönyben is közzéteszi. A választások kiírásával hivatalosan is megkezdődött a választási kampány. Az erre a célra fordítható pénzt a pártok mostantól költhetik el egészen a kampánycsendig, amely a választások napja előtt 24 órával kezdődik.